fbpx

Rovana Plumb, ministru interimar al Educației

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a fost desemnată ministru interimar al Educaţiei Naţionale, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis AGERPRES, Iohannis a semnat marţi decretul pentru constatarea vacanţei unei funcţii de membru al Guvernului prin demisia lui Valentin Popa, ministrul Educaţiei Naţionale.

Rovana Plumb  este membră a Partidului Social Democrat.Este, de asemenea, membră a Camerei Deputaților, unde reprezintă județul Dâmbovița și este in prezent, ministru al fondurilor europene in cabinetul Dancila. A fost de asemenea, ministru al fondurilor europene și în guvernele Grindeanu și Tudose. Anterior, a fost ministru al muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice între 5 martie 2014 și 17 noiembrie 2015, și anterior ministru al mediului și pădurilor în guvernele conduse de Victor Ponta. Rovana Plumb este vicepreședinte al Partidului Social Democrat, președintă a Organizației de Femei a aceluiași partid si vice-președintă a PES Women.

Educația, un portofoliu complicat

Fostul ministru al Educației, Valentin Popa, și-a dat demisia pe 27 septembrie.

Demisia lui Popa survine într-un moment de tensiune între PSD și UDMR, pe tema predării limbii române către elevii care aparțin minorităților naționale.

Așa cum explică G4media.ro,  Popa a declanșat un scandal politic de proporții cu UDMR în urma unei ordonanțe de urgență care a făcut imposibilă predarea limbii române în școlile minorităților de către învățătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Ordonanța de urgență, adoptată de guvernul Dăncilă pe 23 august, a avut efecte majore în comunitățile maghiare din România, care au cerut rezolvarea urgentă a situației.

OUG-ul dat de Popa a produs și efecte politice majore: UDMR a cerut demisia sau demiterea ministrului și a anunțat că nu mai pot colabora în Parlament cu PSD din cauza acesteia. Or, pierderea sprijinului parlamentar al UDMR ar fi fost un risc major pentru Liviu Dragnea, care are probleme cu disidenții din interiorul PSD, care amenință majoritatea parlamentară.