fbpx

Profesorii ar putea fi exceptaţi de la interdicţia de cumul pensie-salariu

Profesorii și medicii ar putea deveni categorii exceptate de la interdicția de cumul al pensiei și salariului, transmite Digi 24, care citează surse guvernamentale.

Potrivit sursei citate, cele două categorii profesionale ar putea să își păstreze locul de muncă și după ieșirea la pensie, însă vor beneficia de sistemul de plată cu ora.

Potrivit Digi 24, proiectul inițiat de Ministerul Muncii încă nu a fost făcut public oficial și se află în procesură de avizare la Consiliul Legistativ și Consiliul Economic și Social.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat în conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern de pe 17 mai că sunt 35.000 de persoane în România care cumulează pensia cu salariul. Turcan a precizat că proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul a fost aprobat în prima lectură, miercuri, urmând ca săptămâna viitoare să existe varianta finală ce va merge în Parlament. 

Astfel, bugetarii care încasează și pensie vor trebui să opteze în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumululul pensiei cu salariul la stat cu ce rămân. 

Turcan a declarat că proiectul prevede posibilitatea continuării activității până la vârsta de 70 de ani pentru persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare. Prevederea este valabilă pentru cei din sectorul public, cât  și pentru cei din sectorul privat. Persoanele respective pot să revină asupra acestei opțiuni și să se întoarcă la pensie înainte să împlinească 70 ani.

„Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a precizat Raluca Turcan.

cumul