fbpx

Pentru prima dată în istorie, o femeie câștigă cel mai prestigios premiu în matematică

Karen Uhlenbeck este prima femeie care câștigă prestigiosul premiu Abel, o distincție acordată de Regele Norvegiei, anunță CNN. Este considerat echivalentul Premiului Nobel, acordat celor care au influențat semnificativ domeniul matematicii. Prima dată, premiul Abel a fost acordat în anul 2003.

Karen Uhlenbeck este profesoară la University of Texas și este cunoscută pentru studiile ei în domeniul ecuațiilor diferențiale. Ea este, de asemenea specializată în fizică, geometrie și teoria cuantică.

În vârstă de 76 de ani, ea este și  cercetător principal invitat la Universitatea Princeton, precum şi profesor asociat la Institute for Advanced Study (IAS) din SUA.

”Karen Uhlenbeck a primit premiul Abel 2019 pentru realizările sale fundamentale în analiza geometrică şi teoria etalonării, care au modificat radical lumea matematicii”, a declarat preşedintele comitetului Abel, Hans Munthe-Kaas.

Născută în Cleveland, cercetătoarea „a elaborat instrumente şi metode de analiză globală, care vor servi de acum înainte drept instrumente de lucru pentru toţi specialiştii în geometrie şi analiză”, a subliniat Academia Norvegiană pentru Ştiinţă şi Litere.

„Teoriile sale au revoluţionat felul în care înţelegem suprafeţele minimale, aşa cum sunt cele formate de bule de săpun şi probleme de minimizare mai generale, la dimensiuni superioare”, se mai precizează în comunicatul dat publicității de Academia Norvegiană pentru Ştiinţă şi Litere.

Valoarea financiară a premiului este de aproximativ 700.000 de dolari americani.