fbpx

Ministrul Educației: ”Mi-aș dori ca elevii olimpici să nu plece din țară”

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri seara, la Suceava, după festivitatea de premiere a câştigătorilor Olimpiadei Naţionale de Informatică, că și-ar dori ca elevii cu performanțe școlare deosebite să rămână în România.

”Suntem chiar sub semnul lui Gaudeamus. Asta înseamnă să ne bucurăm de ce-au făcut copiii aceştia minunaţi. Fără îndoială că mi-aş dori ca ei să rămână în ţară, dacă s-ar putea, pentru că într-adevăr performanţele pe care ei le-au atins şi le-au dovedit cu acest prilej ne arată că ne dorim să nu mai plece, să-i sprijinim aici, să-şi dezvolte o carieră cu performanţele de care sunt în stare într-o universitate”, a spus Andronescu, citată de AGERPRES.

Ea a dat de înțeles că intenționează să mărească premiile financiare care le revin olimpicilor și profesorilor medaliați la competiții: ””Astăzi premiile care se acordă olimpicilor, mai ales olimpicilor internaţionali şi care nu sunt foarte mici – cei care iau medalii de aur primesc 12.000 de lei, 12.000 de lei primesc şi profesorii şi şcoala din care provin -, rezultă dintr-o hotărâre de guvern care a fost promovată într-unul din mandatele mele. (…) Va trebui să adăugăm acestor premii o susţinere şi mai importantă. De ce nu nişte premii mai mari? Mai mari decât prevede hotărârea aceea de atunci, să le upgradăm cu inflaţia, pe de o parte. ”

”Le mulţumesc în faţa dumneavoastră şi profesorilor care s-au ocupat de ei, pentru că o asemenea performanţă nu se naşte din spuma mării, se naşte cu eforturi foarte susţinute şi cu munca extrem de migăloasă şi de perseverentă a dascălilor lor. Le mulţumesc şi părinţilor, pentru că fără susţinerea părinţilor n-ar fi putut atinge această performanţă”, a adăugat ministrul Educației.