fbpx

Klaus Iohannis își prezintă public scuze pentru eroarea de calcul din declarația de miercuri

Administrația Prezidențială a dat publicității un comunicat în care prezintă scuze pentru eroarea de calcul din declarația susținută ieri de președintele Klaus Iohannis.

Comunicatul, integral:

În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.

Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate.

Cele mai importante declarații din anunțul de miercuri al președintelui, în forma în care au fost făcute de președintele Klaus Iohannis:

Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală.

Pentru a ține cont de impactul pandemiei, în fiecare școală, localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate.

  • Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori;
  • Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus, la mia de locuitori;
  • Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Învățământul online este acceptat ca învățământ normal., adică se predă materie, atunci când nu se pot ține cursuri fizice.

Este nevoie de măsuri sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme.

Punem accent pe învățământ de calitate, pe siguranța și sănătatea elevilor.

Decizia dacă elevii merg la școală sau învață online se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii și a inspectoratului școlar.