fbpx

Iohannis: Vaccinarea populației va începe cel mai devreme în primăvară

Vaccinarea populației

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că prima tranșă de vaccin anticoronavirus va ajunge în România, în cel mai optimist scenariu, în primul trimestru al anului viitor.

Declarații ale președintelui:

  • Pentru România ne așteptăm să ajungă prima tranșă în primul trimestru al anului viitor, în cel mai favorabil scenariu
  • Toate statele UE vor primi în același timp aceste tranșe când vaccinul va fi disponibil
  • Toate statele UE vor primi concomitent cota corespunzătoare din prima tranșă
  • Primii vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc
  • Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară

Unul dintre cele mai importante vaccinuri experimentale COVID-19 din lume a produs, recent, un răspuns imunitar atât la adulții tineri, cât și la cei vârstnici, anunță Reuters.
Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford declanșează, de asemenea, reacții adverse mai scăzute în rândul persoanelor în vârstă, a declarat luni producătorul britanic de medicamente AstraZeneca Plc AZN.L, care participă la fabricarea vaccinului.
Un vaccin care funcționează este văzut ca un element determinant în lupta împotriva noului coronavirus, care a ucis peste 1,15 milioane de oameni, a zguduit multe zone ale economiei globale și a schimbat viața a miliarde de oameni.
„Este încurajator să vezi că răspunsurile imunitare au fost similare la adulții mai în vârstă și cei mai tineri și că reactogenitatea a fost mai mică la adulții în vârstă, unde severitatea bolii COVID-19 este mai mare”, a spus un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca este de așteptat să fie unul dintre primele din industria farmaceutică care să obțină aprobarea de reglementare, împreună cu candidatul Pfizer și cel al BioNTech.
Vestea că persoanele în vârstă au un răspuns imunitar la vaccin este pozitivă, deoarece sistemul imunitar slăbește odată cu înaintarea în vârstă, iar persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de a muri din cauza virusului.
Dacă funcționează, un vaccin ar permite lumii să revină la o anumită măsură de normalitate după tumultul pandemiei, notează Reuters.

Vaccinarea populației