fbpx

EXCLUSIV Școlile mai au teste doar pentru cel mult o rundă de testare. Noile contracte nu au fost semnate

Școlile mai au, în acest moment, teste pe bază de salivă doar pentru cel mult o rundă de testare, iar noile contracte de achiziție încă nu au fost semnate de IGSU, au declarat pentru Educație Privată surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, au fost semnate inițial trei contracte subsecvente pentru 9,5 milioane de teste pe bază de salivă. Dintre acestea, au fost distribuite către școli 6 milioane de teste. În acest moment, în stoc mai sunt 3 milioane de teste, care ar acoperi cel mult o rundă de testare, adică pe aceea de lunea următoare. Potrivit informațiilor Educație Privată, există, însă, județe care au rămas fără niciun test.

Dacă noile contracte subsecvente nu vor fi semnate până mâine, distribuția către școli în timp util a noilor teste va deveni extrem de problematică.

CONTEXT

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, astăzi, că este ”surprinzător de mare” rata de teste fals pozitive înregistrate după prima zi de testare a elevilor.

”Pentru mine este surprinzător de mare rata de teste fals pozitive, pentru fals negative, acolo înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta, ele au un interval de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute, vă dau un exemplu concret. Dacă depăşeşte intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv”, a spus Rafila, într-o conferință de presă.

 ”S-au găsit nişte persoane pozitive, înseamnă că au fost 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor, şi lucrul ăsta este foarte important”, a adăugat ministrul Sănătății.