fbpx

Eforie Colorat – Intervenție culturală și ecologică pentru cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc

Sursă foto= Comunicat de presă/ Eforie colorat

Asociația Forumul Artelor Vizuale lansează „Eforie Colorat – Intervenție culturală”. Un demers artistic și ecologic ce va schimba atmosfera și peisajul în cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud. 

Oana Jindiceanu, Communication Manager în cadrul proiectului a punctat următoarele aspecte cotidiene: „Trăim într-o societate de tip consumerist, în care problema poluării este tratată cu superficialitate. Ne dorim ca prin proiectul “Eforie Colorat – Intervenție Culturală” să atragem atenția asupra efectelor devastatoare pe care poluarea le are asupra mediului înconjurător și să readucem în Eforie Sud, o parte din suflul cultural pe care această stațiune l-a avut la începutul secolului XX și care acum suferă, ca tot litoralul românesc, de o lipsă acută de spații și evenimente cultural-artistice.
Credem cu tărie că arta este un mijloc de comunicare ce poate genera schimbări la nivel social, de aceea am gândit o serie de intervenții artistice ce au ca scop reactivarea comunității locale din punct de vedere cultural, educațional și ecologic.”

Seria de evenimente artistice și civice va fi deschisă pe data de 4 august, unde va avea loc o acțiune de ecologizare tip performance  susținută de artistul Emil Cristian Ghiță, în care vor fi implicați voluntari și comunitatea locală din orașul Eforie. 

Al doilea eveniment va avea loc în data de 9 august, când toți cei cinci artiști aflați în rezidență vor susține un atelier  deschis publicului larg. Acesta are ca scop realizarea unor obiecte decorative, folosind o parte din deșeurile colectate în cadrul acțiunii de ecologizare. Trei dintre aceste obiecte vor fi premiate, iar selecția acestora va fi realizată de curatorul proiectului.

 

Mai mult, în data de 10 august, artistul Dan Perjovschi va coordona workshop-ul ,,Gândim și să desenăm împreună, urmând ca spre seară să i se alăture artista Lia Perjovschi, pentru a susține o prelegere intitulată ,,Despre artă și viață”

 

Toate aceste acțiuni vor fi documentate:  un scurtmetraj care va cuprinde tot procesul de ecologizare și toate acțiunile artistice care au decurs din acesta. Documentarul va fi proiectat la Grădina de Vară Cinemascop, în luna august. De asemenea, vom reuni lucrările fiecărui participant al workshop-ului susținut de Dan Perjovschi, alături de fotografii din cadrul întregului proiect sub forma unei mici publicații. 

Voluntari de pretutindeni sunt așteptați pe data de 4 august să contribuie la curățarea stațiunii și la reîmprospătarea aspectului celor mai importante atracții din zonă.