fbpx

Ecaterina Andronescu promite burse de minimum 100 de lei. Elevii se plâng că nu le primesc nici pe cele de acum

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a propus un proiect de hotărâre prin care din anul școlar 2019-2020 bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social din învățământul preuniversitar să înceapă de la suma de 100 de lei, anunță Hotnews.ro. Până acum bursele erau stabilite de fiecare primărie în parte, iar acestea variau de la oraș la oraș. Dacă acest proiect va intra în vigoare, din toamnă primăriile ar putea să fie obligate să ofere burse de cel puțin 100 de lei.

Astfel, în proiectul de hotărâre semnat de premierul Viorica Dăncilă, se arată că: „Începând cu anul școlar 2019-2020, bursele de perfomanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, se acordă în cuantum de 100 de lei. Acestea se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Sumele alocate acestor drepturi nu pot fi mai mici de 100 de lei”.

Elevii din sectorul 4 se plâng că nu își primesc bursele

Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), organizația reprezentativă a elevilor din capitală și județul Ilfov, solicită Consiliului Local Sector 4 și primarului Daniel Băluță să aprobe urgent Hotărârea de Consiliu Local privind acordarea Burselor Școlare, anunță organizația, într-un comunicat.

AEBI a solicitat Consiliului Local al Sectorului 4 și primarului Daniel Băluță inițierea și adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local pentru aprobarea cuantumurilor burselor școlare, în contextul adoptării bugetului local pe anul 2019, astfel încât să acopere fonduri pentru sprijinirea elevilor cu rezultate bune, dar și cei ce se află în risc de abandon. Din nefericire, această hotărâre nu este adoptată nici astăzi, la aproape o lună de la solicitarea AEBI, menționând faptul că ultima ședință a Consiliului Local Sector 4 a fost în data de 15 mai, unde stabilirea cuantumurilor nu a prezentat interes pentru aleșii locali.

  ”Ne aflăm în data de 29 mai 2019, iar Hotărârea de Consiliu Local întârzie să apară, semn că pentru autoritatea locală a Sectorului 4 sprijinirea elevilor nu prezintă un interes, ba din contră, aceștia au ignorat în mod nejustificat solicitarea Asociației Elevilor din București și Ilfov de a adopta în proxima ședință de Consiliu Local cuantumurile burselor școlare, ședință ce a avut loc în data de 15 mai, unde pe ordinea de zi nu s-a aflat vreun punct legat de bursele școlare, dovadă a lipsei de interes față de elevii Sectorului 4, elevi ce au fost discriminați încă din 2011 până în prezent”, spun elevii.

Potrivit acestora, ”oferirea burselor de merit în unitățile de învățământ nu reprezintă interes nici acum pentru autoritatea locală a Sectorului 4, după o lună de la aprobarea bugetului acordat burselor de merit. Așadar, pentru domnul primar Daniel Băluță elevii nu reprezintă deloc interes, ba chiar cei în risc de abandon sunt în continuare neglijați de Primăria Sectorului 4 și nu sunt semne că s-ar dori o remediere a acestei situații ce persistă din anul 2011.”