fbpx

Ecaterina Andronescu: ”Nu intenţionez scoaterea Geografiei dintre disciplinele pentru examenul de Bacalaureat”

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că dorește să păstreze Geografie printre materiile de examinare la Bacalaureat.

”La un moment dat a apărut ideea ca Geografia ar fi o disciplina care, în intenţia mea, s-ar scoate de la examenul de Bacalaureat, am vrut să fie semnalul foarte clar: nu intenţionez acest lucru şi aceea era doar o schiţă de dezbatere publică, nu o decizie. Ca urmare, şi acesta a fost un argument, dacă vreţi”, a declarat Ecaterina Andronescu, citată de AGERPRES.

Ea a fost prezentă la deschiderea Olimpiadei Naţionale de Geografie pentru clasele VIII-XII.

În luna aprilie, Corneliu Iațu, președintele Societății Române de Geografie, a făcut publică o declarație-protest față de intenția ministrului Ecaterina Andronescu de a elimina această materie din structura Bacalaureatului.

”Nu înțelegem, în calitatea pe care o avem, de unde rezultă atâta ură împotriva unei discipline care, prin lucrările teoretice și de mare aplicabilitate practică ale savantului Simion Mehedinți și ale străluciților săi discipoli, a demonstrat că are contribuții remarcabile la dezvoltarea României. Nu înțelegem de ce o disciplină ca Geografia este marginalizată când rolul ei în formarea intelectuală a unui elev, viitor absolvent, este capital. Să înțelegi lumea, să-i pătrunzi toate sensurile, să formezi conștiința apartenenței la o națiune, să promovezi valorile europene prin includerea acestora ca obiect de studiu sunt niște deziderate universal umane care, la noi, nu contează în fața unor interese mărunte.

Nici măcar regimul comunist nu și-a permis să distrugă geografia. La 30 de ani de la profundele schimbări de regim politic și social avem surpriza să observăm că se lucrează temeinic la această distrugere. Probabil că nici o altă disciplină nu a fost atât de lovită în timp. Numărul de ore de Geografie s-a redus, constant și drastic, ajungând la un nivel minimal, de avarie, iar acum se dorește excluderea ei de la examenul de bacalaureat, urmând ca, probabil în scurt timp, să fie eliminate din școli și orele puține care au mai rămas pentru această disciplină”, afirma Iațu în respectiva declarație.