fbpx

Digi 24: 14 elevi din Arad, intoxicați în prima zi de școală cu substanțele folosite la dezinsecție

14 elevi ai Liceului German din Arad au fost intoxicați chiar în prima zi de școală, anunță postul de televiziune Digi 24. Dintre aceștia, cinci au ajuns deja la Unitatea de Primiri Urgențe, iar alți nouă urmează să vină la spital, a declarat Simina Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Arad.

 

UPDATE: Ministerul Sănătății informează, într-un comunicat de presă, că s-a sesizat și a dispus un control mixt de urgență, după ce la unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad s-au prezentat cu mijloace proprii, 20 copii cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, de la Liceul German cu erupții la nivelul feței, grețuri și vărsături.

Se suspicionează faptul că în sălile de curs unde aceștia învață, vineri, 10 ianuarie 2020 au fost efectuate proceduri de Dezinfecție, Desinsecție și Deratizare (DDD) și este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanțe chimice, care să le fi produs această simptomatologie.

O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea școlară și a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a spitalului județean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 18 copii.

De asemenea, reprezentanți ai DSP Arad și Poliția caută firma care a efectuat operațiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Hunedoara.

 

Potrivit publicației Special Arad,  elevii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe după ce au început să se simtă rău în cursul acestei zile, după prezența la cursuri. Din informațiile publicației citate, cei mici prezintă erupții pe corpuri și fețe. Nu ne putem pronunța cu exactitate în această privință, însă s-ar părea că starea de rău și erupțiile de pe corp și față ar surveni în urma unei deratizări făcute la școala pe care aceștia o frecventează.

Unul dintre părinți a explicat pentru Special Arad că vineri, la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” a fost făcută o procedură de deratizare și că, cel mai probabil, aceasta ar fi cauza pentru care elevii se simt rău.

„Este inadmisibil așa ceva. Așa ceva nu se poate. Ne omoară copiii”, este strigătul disperat al uneia dintre mame a cărei fiice se află chiar în aceste momente pe un pat din Unitatea de Primiri Urgențe și care respiră cu ajutorul unui tub de oxigen.

Nu știu nimic încă. Încerc să ajung cât mai repede și eu la spital. L-am sunat pe administratot sa imi spuna numele firmei și să vedem ce spun medicii, dacă sunt cei cu deratizarea de vină. Firma este cea care a câștigat licitația la Primărie, este din Deva”, a explicat directorul Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, prof. Mario Stoica, pentru Special Arad.

„Eu am mers la ora 13:00 după copil la școală și am observat că este foarte roșu la față. Inițial m-am gândit că poate a stat pe afară, că poate s-au jucat în frig și din cauza asta. Am mai dus acasă și un coleg de-al fiului meu și tot așa era și el, dar nu am luat prea mult în seamă. Am crezut că… cine știe. După vreo oră și jumătate, două, acasă, l-am văzut că se tot scarpină pe față. Am sunat o altă mămică, care mi-a confirmat că la fel este și băiatul ei. Apoi am scris pe grupul de la școală și am întrebat și alți părinți, iar așa am aflat că într-adevăr sunt mai mulți elevi care au aceleași simptome, în special băieții. Din ce am înțeles, deși nu știu nimic exact, poate ne lămurește domnul director de la liceu, am înțeles că vineri s-a făcut deratizare, dezinfecție, dezinsecție. Copiii spun toți că băncile erau toate lipicioase, iar asta denotă că probabil nu s-a făcut curățenia necesară. Copilul meu este în Urgențe acum și a început să aibă și alte simptome, gen dureri de burtă, strănutat. Acum i se fac analize. Mai e o fetiță care din păcate este pe oxigen, nu poate respira și o doare foarte tare burta. Din ce am vorbit pe telefon cu diferite cunoștiințe și prieteni din școală, am înțeles că sunt foarte mulți elevi care vin chiar acum înspre UPU. Acum sunt în jur de nouă sau zece copii aici”, a declarat Alina Bociort, una dintre mămici, pentru Special Arad.