fbpx

Cristian Adomniţei, fost ministru al Educației, condamnat la închisoare cu executare, în primă instanță

Fostul ministru al Educației Cristian Adomniţei a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, în primă instanță, în Dosarul Albumul, pentru fapte comise în calitate de şef al Consiliului Judeţean Iaşi.

Potrivit News.ro, dosarul vizează unele nereguli referitoare la un contract pe care CJ Iaşi l-a încheiat cu o firmă, pentru promovarea judeţului.

Alte trei persoane au fost condamnate în acelaşi dosar la pedepse cu închisoarea cuprinse între 4 ani şi 4 luni şi 4 ani şi 7 luni.

Astfel, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, ambele funcţionare în cadrul CJ, au fost condamnate la câte patru ani şi patru luni de închisoare, în timp ce Letiţia Popa, administrator de firmă, va sta după gratii patru ani şi şapte luni.

Despre Cristian Adomniței

Cristian Mihai Adomniței (n. 24 aprilie 1975, Suceava, România) este un inginer și om politic, care a îndeplinit funcția de ministru al educației, cercetării și tineretului (din aprilie 2007 până în octombrie 2008). A fost președinte al Consiliului Județean Iași, din iulie 2012 până pe 20 mai 2015.

Odată cu remanierea guvernamentală din 5 aprilie 2007, Cristian Adomniței a fost numit în funcția de ministru al educației, cercetării și tineretului în Guvernul Tăriceanu.

La o zi după votul său din Parlament, ministrul Adomniței susținea că orice creștere de peste 9% înseamnă un efort bugetar de un miliard de lei până la sfârșitul anului, iar pentru anul viitor nu vor mai fi bani pentru investiții.

La scurtă vreme după numire, în mai 2007, aflat într-o școală generală din Brăila, ministrul i-a întrebat pe elevii din clasa a V-a câte stele ale drapelul UE. Deși elevii au răspuns corect – 12 stele, Adomniței i-a contrazis afirmând că sunt 15 și, deși i-a fost arătată fotografia unui steag, el nu s-a lăsat convins. Ulterior, la conferința de presă ce a urmat, ministrul a dat vina pe consilierii săi [4]. Am avut un material, îl am și acum pe birou și mi-au scris (consilierii n.n.) că sunt 15. Abia aștept să ajung la București, să am o discuție cu ei. O să-i întreb câte stele sunt pe steagul UE și, dacă spun 15, stați să vedeți!, a declarat el.