Surse: Deschiderea școlilor primare și a grădinițelor, pe lista de priorități a Guvernului pentru ianuarie 2021
Guvernul
Deschiderea școlilor primare și a grădinițelor începând din ianuarie 2021 este varianta cea mai probabilă luată în calcul de autorități în acest moment, au declarat pentru Educație Privată surse guvernamentale.
Potrivit surselor citate, revenirea la clase a preșcolarilor și a elevilor din ciclul primar se află pe lista de activități care vor fi permise începând din luna ianuarie.
Potrivit surselor citate, școlile vor rămâne în format online și după 9 decembrie, dată până la care este valabilă, în acest moment, închiderea în format fizic.
O decizie cu privire la ciclul gimnazial și cel liceal nu a fost luată, până în acest moment, dar va fi luată în calcul în funcție de evoluția situației epidemiologice, au declarat sursele citate.
CONTEXT
Președintele Klaus Iohannis le-a spus liderilor PNL, la o întâlnire care a avut loc în urmă cu o săptămână, că școlile vor fi redeschise abia atunci când vor scădea cifrele de infectări și decesele, relata, la vremea respectivă, G4Media.ro, citând surse din Partidul Național Liberal.
Potrivit surselor citate, președintele le-ar mai fi spus liberalilor că, dacă pandemia evoluează pe o pantă descendentă, nu va mai fi nevoie de impunerea unor noi restricții pe viitor.
Mai mulți lideri PNL, în frunte cu premierul Ludovic Orban, au participat, pe 24 noiembrie, la o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la Vila Lac, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la întrevedere.
În acest moment, școlile sunt închise până pe 9 decembrie, însă Guvernul a adoptat legislația care permite ca acest termen să fie prelungit.
Ordinul de ministru care suspendă activitatea în toate școlile și grădinițele din România a apărut în Monitorul Oficial, pe 9 noiembrie. „Începând cu data de 9.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile, activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor”, stipulează documentul semnat de Monica Anisie.
Același ordin stabilește că inspectoratele școlare și școlile „au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet”.
Ordinul a fost emis după ce posibilitatea de suspendare a școlii fizice până pe 31 decembrie 2020, prin ordin al ministrului Educației, a fost aprobată prin ordonanța de urgență nr 192, document care a fost publicat în Monitorul Oficial. În preambulul actului normativ Guvernul motivează urgența prin faptul că neluarea deciziei “poate genera disfuncționalități majore cu efecte negative asupra bunei desfășurări a activităților din sistemul național de învățământ, dar și asupra elevilor”.
ianuarie 2021