fbpx

Code for Romania a realizat o platformă împotriva FAKE NEWS, în parteneriat cu Guvernul

Organizația Code for Romania și Guvernul României anunță o platformă online dedicată combaterii FAKE NEWS în contextul epidemiologic cauzat de noul coronavirus.

Platforma este Știri Oficiale.

Platforma este descrisă ca o sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile de fiecare.

Acest proiect este realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic și apolitică, în cadrul Code for Romania Task Force și în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României.

”Din panică și/sau din lipsă de cunoștințe, utilizatori care au fie intenții bune, fie rele pot răspândi informații eronate în media online sau cea tradițională (presă scrisă, radio sau tv etc). În situații de urgență, acest lucru poate provoca luarea de acțiuni incorecte și poate duce la creșterea nivelului de teamă și de incertitudine în rândul populației. 

Rețelele sociale pot contribui la propagarea informațiilor false ca urmare a faptului că oamenii nu cunosc canalele oficiale de informare și din lipsa protocoalelor de diseminare de informații provenite din grupurile media. Este de așteptat ca, în situații de criză, fenomenul diseminării de informații din surse neoficiale să se amplifice ca urmare a stării de panică a populației”, afirmă realizatorii platformei.

Lansarea vine în contextul în care, prin decretarea stării de urgență, instituțiile de presă pot fi sancționate sau închise pentru difuzarea de FAKE NEWS.

Referitor la acest subiect, Grupul de Comunicare Strategică precizează, într-un comunicat:

Privitor la dispozițiile prevăzute în decretul Președintelui României referitoare la propagarea de informații false prin intermediul mass-media și în mediul online, facem următoarele precizări:

• Analiza referitoare la publicațiile care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică.
• Dispoziția referitoare la eventuala dezactivare a publicației online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.
• Dispoziția Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Menționăm faptul că această reglementare nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent.

Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală.

Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize.