fbpx

Cîmpeanu: Luni, toate școlile și grădinițele pot funcționa cu prezență fizică

Luni toate școlile și grădinițele din țară vor putea funcționa cu prezență fizică, a anunțat, astăzi, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă la care a participat împreună cu Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

„Ne-am deculpat atât de la incidența infectărilor, cât și de la rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul rata de vaccinare a personalului din învățământ, introdus în data de 15 noiembrie 2021, consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie socio-profesională vaccinată, mult peste 70%”, a spus Cîmpeanu.

„Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a transmis și ordinul comun semnat împreună cu Alexandru Rafila. Îl publicăm, integral:

Ordin Comun MS&ME_82_3030_14.01.2022_

”Noi am încercat să ajutăm Ministerul Educației să poată să ia o decizie echilibrată în ceea ce privește funcționarea școlilor. Ne dorim să menținem școlile deschise, însă nu cu orice preț”, a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la conferința de presă organizată împreună cu ministrul Educației.

”De ce șapte zile? Pentru că o considerăm o perioadă de incubație”, a adăugat ministrul Sănătății.

Noile reguli urmează să fie aplicate de luni.

CNSU a decis, ieri seară, că rata de ocupare a paturilor de spital în fiecare județ va fi un alt criteriu în funcție de care școlile vor organiza cursuri cu prezență fizică sau vor trece online.

Ce spune decizia CNSU:

Art.1 – Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a)desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;

c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.