fbpx

Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale, publicat în Monitorul Oficial

Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, etapele examenului sunt următoarele:

15 iunie: Proba scrisă de limba română

17 iunie: Proba scrisă de matematică

18 iunie: Proba scrisă de limba maternă

22 iunie: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

22-23 iunie: Depunerea contestațiilor

23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor

27 iunie: Afișarea rezultatelor finale.

Modificări și completări aduse metodologiei:

  • Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, elaborată de Ministerul Educației și Cercetării. 
  • Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a EN VIII.
  • Programele pentru disciplinele de examen, valabile pentru acest an, sunt cele aprobate prin ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4.115/2020. Din structura acestora au fost eliminate conținuturile aferente semestrului al II-lea.
  • Contestațiile pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
  • Supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală, de minimum un asistent, cadru didactic de altă specialitate decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susține proba.
  • Depunerea/transmiterea contestațiilor se va realiza pe data de 22 iunie, între orele 16:00 – 19:00 și pe data de 23 iunie între orele 8:00 – 12:00.

Declarații recente ale ministrului Edcației despre Evaluarea Națională:

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, recent, la Digi 24, că decizia pe tema susținerii examenelor naționale este deja luată, în sensul că examenele se vor susține. Anunțul ministrului vine în contextul în care mai mulți părinți au cerut renunțarea la examene și înlocuirea lor cu media din anii de studiu.

”Sunt voci care susțin acest lucru și sunt voci care susțin că nu trebuyie să renunțăm la examenele naționale, mai ales la Evaluarea Națională. Dacă facem o ierarhie, vom vedea că acei copii care susțin Evaluarea Națională sunt avantajați. Ca să răspundem categoric, trebuie să ascultăm toate vocile. Decizia este deja luată și anume că examenul de Evaluare Națională începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul pe 22 iunie”, a spus Anisie.

 

CONTEXT

Mai mulți părinți au semnat o petiție online, prin care este solicitată decizia de înlocuire a Evaluării Naționale și a Bacalaureatului cu media obținută de fiecare elev în cei patru ani de ciclu școlar.

”In contextul pandemiei si al stresului cauzat de aceasta virus, elevii cer ca toti sa fie tratati in mod egal si sa ramana in siguranta.  Astfel, se doreste suspedarea examenelor de Evaluare Nationala, cat si cele de Bacalaureat si inlocuirea acestora cu mediile clasele V-VIII(primul semestru), respectiv IX-XII(primul semestru)”, afirmă Maria M, autoarea petiției.

calendarul de desfășurare