fbpx

BREAKING Șerban Iosifescu a fost demis de la conducerea ARACIP

Șerban Iosifescu nu va mai ocupa funcția de președinte al ARACIP, instituția care se ocupă de acreditarea, autorizarea și verificarea periodică a tuturor școlilor și grădinițelor din România. Informația a fost confirmată de ministrul Cîmpeanu într-o conferință de presă.

Iosifescu ocupa această funcție din anul 2005.

Decizia vine în urma controlului realizat de minister la ARACIP, demers în urma căruia, potrivit raportului oficial, au fost depistate mai multe nereguli, despre care Educație Privată a scris, în exclusivitate. Ministrul a precizat că au fost identificate 10 nereguli, în urma controlului. Raportul a fost trimis către Curtea de Conturi, Agenția Națională de Integritate și Parchet, a precizat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a aprobat raportul realizat de corpul de control, în urma verificărilor desfășurate la ARACIP, au declarat surse din minister pentru Educație Privată.  

Raportul aprobat astăzi de Cîmpeanu confirmă concluziile verificărilor preliminare, publicate, recent, de Educație Privată. În documentul respectiv, conducerea ARACIP este vizată de acuzații grave 

Surse apropiate ARACIP au declarat pentru Educație Privată că principalele persoane menționate în raport sunt președintele instituției, Șerban Iosifescu și vicepreședintele acesteia, Constanța Mihăilă.

Inspectorii afirmă că Biroul Executiv ARACIP s-a substituit in multe spețe Consiliului ARACIP, depășindu-și atribuțiile și încălcând legea și regulamentul de organizare și funcționare al instituției. Biroul Executiv este format din Șerban Iosifescu, Constanța Mihăilă și Alina Paraschiva, șef de departament.

Potrivit informațiilor Educație Privată, raportul preliminar a fost examinat încă o dată de inspectorii Ministerului. Documentul urmează să fie transmis instituțiilor cu competențe legale.

Astfel, Șerban Iosifescu apare în concluziile preliminare ale inspectorilor de la Corpul de Control cu mențiunea că ar fi încasat sume considerabile, prin intermediul unui important ong internațional, pentru a da consultanță școlilor. De menționat că toate unitățile școlare din România sunt supuse controlului ARACIP, care decide dacă acestea primesc autorizare, acreditare sau își păstrează statutul obținut deja.

Activitatea lui Șerban Iosifescu de consultant al școlilor pe care instituția condusă de el le verifică este considerată un exemplu de conflict de interese, în raportul citat.

În declarația de avere din 2019 a președintelui ARACIP apare mențiunea că a încasat sume de bani pentru consultanță acordată unor școli, prin intermediul UNICEF.

Constanța Mihăilă, vicepreședintele ARACIP, apare, la rândul său, în raportul menționat. Potrivit inspectorilor, și ea s-ar afla în conflict de interese de multă vreme, dat fiind că este acționar într-o firmă care se ocupă de consultanță în domeniul managementului școlar, împreună cu directorul de acreditări al instituției.

Firma respectivă apare, la rândul său, în declarația de interese din 2019 a Constanței Mihăilă, cu mențiunea că nu a funcționat și să urmează desființarea acesteia. De remarcat că pe site-urile care indexează starea companiilor din România, această firmă apare ca inactivată din punct de vedere fiscal încă din 2012 și radiată încă din 2016.

Declarația Constanței Mihăilă din 2019:

Starea firmei, potrivit Confidas.ro:

În declarația de interese depusă de Mihăilă în anul 2021, apare, însă, o altă firmă, care este în stare de funcționare:

Inspectorii ministerului examinează, de asemenea, contractele pe care firma de avocatură a soțului Constanței Mihăilă le-ar fi avut cu mai multe școli, pe care le-ar fi reprezentat în procese împotriva ARACIP:

O altă acuzație din concluziile preliminare ale inspectorilor se referă la faptul că funcționarii instituției ar fi lăsat numere libere in registrul de intrări-ieșiri, în mai multe zile, ca să completeze, ulterior, spațiile respective cu decizi pe care ar fi trebuit să le ia. Acest lucru este ilegal.

Citește și

Noul preşedinte al ARACIP este Alina Paraschiv. A fost directoare de școală atât în mediul privat, cât și în cel public