fbpx

Anisie: Cerințele pentru autorizarea unităților de învățământ se reduc cu 57%

cerințele

Ministrul Educației Monica Anisie a anunțat, într-o conferință de presă, că ARACIP va aplica cu 57% mai puține cerințe pentru autorizarea unităților de învățământ în vederea funcționării provizorii. De asemenea, Anisie a spus că la evaluarea periodică, vor fi cu 76% mai puține cerințe.

”85% din documentele care vor fi solicitate pentru autorizare sua acreditare sunt documente manageriale, deci nu vor fi solicitate cadrelor didactice”, a spus ministrul Educației.

Anisie a mai spus că, începând de anul acesta, întregul proces de evaluare externa se poate face și online.

”Modificările realizate au urmărit simplificare: reducerea cerințelor pentru autorizare sau acreditare, această reducere este substanțială”, a explicat ministrul.

Monica Anisie a adăugat că modificările au fost realizate în colaborare cu conducerea ARACIP.

Președintele ARACI, Șerban Iorifescu a precizat cp standardele vor fi aplicate în mod nediscriminatoriu unităților de învățământ de stat și celor private.

CONTEXT

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat, pe 8 octombrie, că va revizui toate procedurile ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), ca parte din procesul de debirocratizare a învățământului.
Anunțul făcut de Monica Anisie:
Așa cum am promis, voi continua să debirocratizez activitatea cadrelor didactice! Nicio ,,hârtie” care nu produce un rezultat pentru elevi nu va fi păstrată!
1. Condica de prezență va fi simplificată. Ea va reprezenta ceea ce ar trebui să fie, documentul de pontaj și atât!
2. Am hotărât să revizuiesc toate procedurile Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) care îngreunează activitatea în cadrul unităților de învățământ.
Degeaba am inițiat procesul de debirocratizare la nivelul unităților de învățământ, dacă activitatea acestora e blocată de niște decizii și cutume ale celor de la ARACIP.
Nu voi ezita să iau decizii în ceea ce privește activitatea celor de la ARACIP! Le-am cerut de atâta timp să vină cu propuneri concrete, cu soluții, însă până acum nu am primit mai nimic!
De mâine, dragi colegi profesori, începem, #împreună, simplificarea/eliminarea unor proceduri ARACIP!
Îmi doresc un învățământ de calitate, dar acest lucru trebuie să se reflecte și în realitate, nu doar în veșnicele hârtii în care ne-am acoperit în ultimii douăzeci de ani, în standarde, situații ori proceduri care trebuie îndeplinite. Consider că se impune o schimbare pentru a remedia situația și a crește nivelul educațional în unitățile noastre de învățământ.