fbpx

Andronescu anunță o nouă ”revoluție” în Educație: clasa zero devine clasa întâi, restul claselor se decalează

Sursă foto: nineoclock.ro

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat o nouă schimbare a schemei de învățământ:  între 3 şi 6 ani, copiii vor beneficia de educaţie timpurie. Potrivit AGERPRES, între clasele I – III vor avea profesori pentru învăţământ primar, iar între clasele IV – VI vor studia cu acelaşi profesor, dar şi cu alţii specializaţi pentru anumite discipline. La finalul clasei a III-a va avea loc o evaluare cognitivă şi socio-emoţională.

„Nu putem să dăm răspunsurile acum. Sunt încercări ale noastre de a găsi formula cea mai potrivită: copilul intră în educaţia timpurie între 3 – 6 ani, apoi urmează de la clasa I până la clasa a III-a. Vă rog să acceptaţi, aici, clasa I e ceea ce numim azi clasa pregătitoare, pentru că, din păcate, a intrat în mentalul public drept clasa zero, ceea ce mi se pare absolut de neacceptat, pentru că din start reflectă o imagine extrem de negativă. Până la clasa a II-a – actuala clasă a doua – elevii sunt îndrumaţi de profesor pentru învăţământul primar. Urmează o evaluare cognitivă şi socio-emoţională, ca să ştim ce avem de corectat după primii ani de şcoală”, a explicat Ecaterina Andronescu.

De asemenea, va avea loc o evaluare a nivelului elementar al competenţelor, la finalul clasei a VI-a, iar între clasele VII – IX elevii vor avea şi un consilier de carieră.

„Urmează clasele IV – VI, a VI-a fiind echivalentul clasei a V-a de acum, în care introducem şi profesori la discipline precum limbile străine. Urmează o nouă evaluare, la nivelul elementar al competenţelor, iar începând cu clasa a VII-a să avem o consiliere pentru carieră mult mai serioasă decât avem acum, în aşa fel încât copiii să poată alege ceea ce li se potriveşte”, a mai spus ministrul.