156 de lei, noul cuantum al alocațiilor pentru copii

Părinții care au primit în conturile bancare alocațiile aferente lunii ianuarie au constatat că acestea sunt mai mari cu 6 lei decât în luna decembrie a anului 2019. Diferența provine de la o lege intrată în vigoare anul trecut, care prevede că alocațiile de stat pentru copii vor crește, începând de la 1 ianuarie 2020, în ritm cu rata medie a inflației.

Proiectul a fost inițiat de deputatul PNL Robert Sighiartău.

Dublarea alocațiilor mai are de așteptat

O mărire mai consistentă a alocațiilor, respectiv dublarea lor, este așteptată să intre în aplicare din luna august.

Creşterea alocaţiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget, astfel că cel mai probabil măsura va putea fi implementată după rectificarea bugetară din luna iulie 2020, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, citată de Digi 24.

“Noi suntem oameni responsabili, am punctat acest aspect al responsabilităţii şi cu privire la creşterea cu 40% a pensiilor. Sigur că-ţi doreşti, dar o faci raţional, o faci în baza unor elemente care ţin inclusiv de creşterea economică şi de posibilitatea în resurse efective de a o acoperi. Aşa şi aici, nu se pune problema să nu dorim, dar trebuie făcută atunci când se poate şi cum se poate şi, în ceea ce ne priveşte, dorim să se întâmple, dar cel mai probabil se va putea opera la momentul rectificării bugetare din iulie”, a precizat Violeta Alexandru, la Adevărul Live.

CONTEXT

Președintele Iohannis a promulgat legea care prevede dublarea alocațiilor pentru copii. Decizia prezidențială vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul ia în considerare amânarea aplicării actului normativ, din cauza lipsei de resurse bugetare.

„Poziția președintelui e firească, aceea de a promulga legea. Noi și dacă am vrea, nu am putea să majorăm alocațiile. Soluția pe care vom merge e aceea de a proroga intrarea în vigoare până vom putea asigura resurse necesare în bugetul de stat”, a declarat premierul Ludovic Orban săptămâna trecută, după o discuție cu președintele Klaus Iohannis.