fbpx

Ștefan Pălărie: De câteva zile, zbârnâie întruna telefonul cu mesaje despre abuzurile ISJ-urilor

Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie afirmă, într-o postare pe Facebook, că, de câteva zile, primește foarte multe mesaje despre abuzurile comise de Inspectorate pentru schimbarea directorilor de școli.

El oferă ca exemplu concret situația din Vaslui.

Postarea lui Ștefan Pălărie:

De câteva zile zbârnâie întruna telefonul. Apeluri, mesaje whatsapp, SMS, FB messenger. Cele mai multe mesaje sunt despre abuzurile din teritoriu făcute de Inspectoratele Școlare Județene zilele acestea prin numirile din pix (în cadrul legii în vigoare, evident) a directorilor interimari.

Punctul de start: toate funcțiile de director și director adjunct de școală din România au ajuns să fie vacantate în luna august.
De ce? Am ajuns în situația asta pentru că Ministerul Educației nu a organizat concursuri naționale de director în ultimii 2 ani.
Punctul fierbinte: cât de tare și-au permis Inspectorii Școlari Județeni să se joace cu detașările unor directori interimari – în ciuda faptului că mesajele publice ale Ministerului Educației au îndemnat la continuitate și stabilitatea sistemului. Anumiți inspectori și-au permis deja în ciuda tuturor avertismentelor nu doar abuzuri ci și ilegalități!
Nu știu cu ce să încep mai repede, dar mi-am promis să iau câte un caz pe zi. Astăzi mi-a pus capac mesajul primit din teritoriu:

„Azi a fost ședința la ISJ Vaslui – au schimbat 70% din directori cu membri PNL, nu au ținut cont că ești expert, dacă au fost 2 sau 3 dosare pt un post, l-au ales pe cel susținut de partid fără criterii de departajare. O bătaie de joc cum nu s a mai văzut, doar pt ca ei pot. E haos la nivel central iar ei fac ce vor în teritoriu. Pâna unde poate merge nedreptatea?
La Bârlad, președintele PNL s-a numit puțin director la un liceu, ceea ce contravine cu artic. 24 pct 5 din metodologie, unde scrie faptul că președintele și vicepreședintele unui partid politic nu pot fi directori. Tot domnul președinte, PNL Bârlad a numit 5 directori profesori de la școala lui în alte unități școlare din oraș și din împrejurimi, că dacă tot e la putere de ce sa nu o facă, chiar dacă în unele școli au fost profesori care și-au depus dosar că vor să fie directori.

Pt ca președintele PNL e din aceeași școală și-a permis. El e ilegal numit, iar pe colegii lui cei recomanda, ca au avut promovați la Bac anul asta 6 elevi, de la clasele de zi? Cum e posibil, ca dintr-o școală cu 6 elevi promovați la Bacalaureat, tu să pui 8 directori? Cum?”
Am rămas șocat de gravitatea acuzațiilor și am început să fac câteva cercetări. Am găsit pe site-ul Inspectoratului faimoasa decizie numărul 48 a CA-ului, iar în decizie e trecută lista tuturor directorilor și directorilor adjuncți numiți interimari pe raza județului Vaslui.
În aceeași decizie – în dreptul Colegiul Tehnologic “ Petru Rareș” – la director general (interimar) apare întradevăr PREȘEDINTELE PNL Bârlad – Dl. Georgică Vulpe (fost consilier local ajuns acum după un scrutin intern foarte disputat) președinte de filială PNL. Stimați colegi PNL, conform Legii Educației Naționale, „Art. 257 alin. (4) Directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional”.
Solicităm Ministerul Educației să trimită corpul de control pentru a investiga această situație I-LE-GA-LĂ!

Mai găsesc apoi în presa locală faptul că același „faimos” Colegiul Tehnologic “ Petru Rareș” din Bârlad este o rampă colosală de lansare în funcția de directori – mai precis, atenție!, nu 5 ci 7 profesori din acest liceu tehnologic ajung directori interimari în alte școli din oraș. 8 la număr în total incluzând numirea ilegală a domnului Vulpe!
1) Danciu Bogdan va conduce Școala Gimnazială nr-1 din Tutova,
2) Roman Valentin va fi la cârma Școlii Gimnaziale “ Dimitrie Negruțiu” din Pogonești ,
3) Chirilă Florin – Școala Gimnazială nr-1 Pogana,
4) Filimon Elda- Școala Gimnazială “ George C. Dragu” din Coroiești,
5) Postolache Narcis- Școala Gimnazială nr-1 Ibănești,
6) Ghinea Georgiana-director adjunct la Școala Gimnazială “ Elena Bibescu” din Bârlad ,
7) Borș Ramona la Școala de Muzică și Arte Plastice “ N. Tonitza” și
😎 Georgică Vulpe, noul director al Liceului Tehnologic “ Petru Rareș” din Bârlad.

Barbaria acestei situații este absolut înfricoșătoare. Cum să numești directori interimari niște profesori ai căror elevi nu trec bacalaureatul?!?!
Dacă pe 9 ianuarie ISJ Vaslui și-a permis să schimbe 20% dintre directorii cărora le expiraseră mandatele, acum au ajuns să schimbe 70% dintre directori!
Această barbarie nu s-ar fi putut întâmpla niciodată dacă legea USR PLUS de descentralizare a deciziei de numire a directorilor interimari, votată în Parlament nu ar fi fost întoarsă la re-examinare de către Administrația Prezidențială.

mesaje

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.