fbpx

Reacția societății civile: 53 de ong-uri resping ingerința cultelor religioase pentru blocarea accesului tinerilor la informații

Sursă foto: Freepik

 53 de organizații neguvernamentale, în frunte cu Coaliția Anti-discriminare și Platforma Respect cer ca drepturile tuturor elevilor să fie respectate. Reacția ong-urilor vine după ce 13 culte religioase au solicitat ca sintagma „orientare sexuală” și definiția “diversității” să fie eliminate din proiectul de lege privind învățământul preuniversitar.

Organizații membre ale Coaliției Anti-discriminare și ale Platformei RESPECT pentru Drepturi și Libertăți resping ingerința cultelor religioase pentru blocarea accesului tinerilor la informații și educație vizând drepturile omului, diversitate și nediscriminare în școlile din România. Diversitatea pe toate criteriile legal recunoscute este o caracteristică a societăților democratice și trebuie protejată și promovată ca atare în spațiul educațional.

„Niciun copil nu trebuie să se simtă izolat și nesigur în școlile din România. Asta înseamnă să îti pese de drepturile lor: să-i ferești de orice formă de discriminare, abuz, violență, atât în familie, cât și în școală. Cu toții, indiferent de orientarea lor sexuală, gen, identitate de gen, merită să fie protejați și să primească informații relevante despre identitatea și sănătatea lor și despre drepturile lor”, a declarat Florina Presadă, directoare executivă a Asociației ACCEPT

Poziția fermă adoptată de 53 de organizații din societatea civilă vine în urma unei scrisori înainte de marea majoritate a cultelor religioase din România, în frunte cu Biserica Ortodoxă Română, către Ministerul Educației, cu privire la proiectele de legi ale educației „România Educată” . În scrisoare se solicită, printre altele, ca sintagma „orientare sexuală” și definiția “diversității” să fie eliminate din proiectul de lege privind învățământul preuniversitar.

Ca răspuns, cele 53 de organizații neguvernamentale solicită Ministerului Educației ca proiectele de legi ale educației „România Educată” să respecte legislația națională și internațională la care România este parte, inclusiv dreptul Uniunii Europene. Nu există temei legal și etic care să introducă cenzura în educație pe criteriile de orientare sexuală, gen și identitate de gen. Decizia nr. 907 din decembrie 2020 a Curții Constituționale cu privire la legislația educațională este una fără echivoc și mandatorie stabilind că „statul nu discriminează persoanele cu altă orientare sexuală, recunoaște administrativ schimbarea de sex, distinge între sex și gen și respectă obligațiile impuse de CEDO în materia egalității și nediscriminării cu multitudinea sa de fațete. ”

De asemenea, poziția societății civile face referire și la faptul că dogmatizarea educației prin introducerea religiei ca disciplină la examenul de bacalaureat nu poate fi acceptată, tocmai din cauza acestor atacuri constante iliberale  care afectează accesul elevilor și tinerilor la dreptul la liberă exprimare, dreptul la educație fără discriminare, dreptul la sănătate, inclusiv accesul la informații relevante cu privire la relații, sănătate sexuală și reproductivă, egalitate și nediscriminare.

Organizațiile negumernamentale semnatare cer ca noile Legi ale Educației să cultive respectul pentru diversitate și protejarea minorităților etnice și sexuale în fața discriminării, bullying-ului și violenței în școală. De asemenea, cerem asigurarea prin lege că manualele școlare au un caracter antidiscriminare activ, nu doar nediscriminatoriu, așa cum este în prezent stipulat în Metodologia pentru evaluarea științifică a proiectelor de manuale școlare din Ordinul 5913/2008.

Organizațiile semnatare sunt  Asociația ACCEPT, ActiveWatch, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice – ECPI, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC, Fundația Agenția de dezvoltare comunitară ”Împreună”, Tineri pentru Tineri, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE,  Asociația Moașelor Independente, Centrul FILIA, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Front, Asociația SEXUL vs BARZA, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, Asociația Romanian Women’s Lobby,  Asociația Transcena, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA – UNOPA, Asociația Română Anti-SIDA – ARAS, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO, Liga Pro Europa, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO, Asociatia Identity.Education, Asociatia Transcore, Asociația Secular-Umanistă din România – ASUR,  Fundația Ashoka, Corupția Ucide, Asociația RHRN – Romanian Harm Reduction Network, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Expert Forum – EFOR, Asociația Rise OUT, Iași, Romanian Diversity Chamber of Commerce – RDCC, Asociația CIVICA, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Cluj-Napoca, Funky Citizens, Comunitatea Declic, Asociația PRIDE România, Asociația Sens Pozitiv, Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO, Institutul Român pentru Pace-PATRIR, Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (VIF) compusă din 25 de organizații non-guvernamentale, ARTHUB Bucharest, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, Romanian Angel Appeal, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România – ANOSR.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.