fbpx

Radu Szekely: Un director de școală poate foarte greu să dea afară un profesor

Radu Szekely, președintele fundației Dare to Learn și fost secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat, la emisiunea Academia Europa FM, de ce un director de școală are dificultăți din punct de vedere legal să dea afară un profesor.

”Ce nu are directorul ca instrument este posibilitatea de a schimba un profesor, de a a elibera din funcție un profesor, de a-l da afară ca să vorbim direct, în timpul anului școlar și de fapt e foarte greu oricând pentru că încadrările se fac prin repartizări de către Inspectoratul Școlar care are un post diponibil, este abia în ultima etapă de mobilitate când directorul – dacă Insăectoratul nu a trimis pe nimeni – poate să angajeze pe cineva pe o perioadă determinată de timp pentru a acoperi un post vacant.

Însă, în general, posturile vacante se acoperă prin concursul național de titularizare. Directorul nu are autonomia în acest proces de angajare, de fapt nu are nimic de spus în cele mai multe cazuri. Deci chiar dacă are instrumentele de evaluare și-i dă un calificativ nesatisfăcător, posibilitatea de a schimba un profesor nu prea o are un director de școală în momentul de față”, a declarat Radu Szekely, în emisiunea citată.

Referitor la cazul Colegiului Național B.P. Hasdeu, a cărui directoare și-a dat demisia pe motiv că nu are control asupra angajării profesorilor în școală, Szekely a spus: ”Există această fișă de evaluare, acest instrument de evaluare clasică cu trei evaluatori. Directorul unității nu doar că are instrumente, are obligația de a intra la clasă, de a observa ce se întâmplă, de a evalua și de a îndruma profesorul în meseria sa. Rolul de control și îndrumare al directorului este clar stipulat în fișa postului, deci nu numai că are instrumente, ci are chiar obligația de a o face. Ceea ce se pare că doamna director de la Colegiul Hașdeu din Buzău a făcut-o.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.