fbpx

Proteste de amploare la Budapesta față de deschiderea campusului universitar chinez

Mii de unguri, dintre care unii arborau pancarte cu mesajul „Tradare”, au protestat sambata impotriva planurilor de deschidere a unui campus universitar chinez la Budapesta, relateaza agenția Reuters, citată de ziare.com. Circa 10.000 de persoane au participat la marsul de protest, potrivit AFP.

„Nu sunt de acord cu intarirea relatiei de tip feudal a tarii noastre cu China”, a declarat un student care s-a prezentat doar ca Patrik, adaugand ca fondurile ar trebui folosite mai bine la „imbunatatirea universitatilor ungare in loc sa construim una chineza”.

In aprilie, guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai privind construirea unui campus pe un teren din Budapesta unde se prevedea anterior construirea unui camin pentru studentii unguri. Potrivit guvernului, Fudan este o institutie de talie mondiala si in noul campus „studentii vor avea ocazia de a invata de la cei mai buni”.

Primarul din Budapesta a anunțat, pe 3 iunie, că va redenumi străzile din capitala Ungariei, în semn de protest față de planurile de construire a unei universități chinezești în oraș, anunță BBC. Cele patru noi indicatoare stradale includ denumiri precum Free Hong Kong Road și Dalai Lama Street. Noile denumiri fac trimitere la subiecte sensibile pentru China.

Toate se află într-o zonă în care Universitatea Fudan intenționează să-și deschidă noul campus, o mișcare susținută de guvernul premierului Viktor Orban.

Primarul liberal Gergely Karacsony și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „cumpărarea de influență chineză” în Ungaria.

Universitatea Fudan este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din China. Campusul de la Budapesta, care este așteptat să fie finalizat până în 2024, va fi prima sa reprezentanță din Uniunea Europeană.

„Sperăm totuși că proiectul nu se va întâmpla, dar dacă se va întâmpla, va trebui să suporte aceste nume”, a declarat Karacsony într-o conferință de presă.

universitar

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *