fbpx

Primăria Piatra Neamţ a reziliat contractele de finanțare europeană pentru reabilitarea unor școli

foto: monitorulneamt.ro

Primăria Piatra Neamţ a anunţat, marţi, rezilierea a două contracte de finanţare pentru reabilitarea unor școli, relatează News.ro.

Instituția a precizat într-un comunicat de presă că vor fi reziliate contractele cu finanțare europeană pentru proiectele de reabilitare de la Şcoala Gimnazială „Elena Cuza” şi Colegiul Naţional de Informatică, pentru că nu pot fi încheiate până la data limită de 31 decembrie 2023.

„Contractele de finanţare pentru reabilitarea celor două unităţi de învăţământ au fost semnate în anul 2022, având la bază documentaţii tehnice realizate în anul 2018. În acest moment există două vulnerabilităţi principale legate de aceste proiecte: una este determinată de termenul de finalizare al proiectelor, respectiv 31 decembrie 2023, este un termen până la care finalizarea lucrărilor este aproape imposibilă, având în vedere că încă nu este finalizat proiectul tehnic şi nu sunt încă demarate procedurile de achiziţie pentru lucrări”, a transmis instituţia.

Potrivit acesteia, a doua problemă este legată de creşterea preţurilor pentru materialele de construcţii, proiectele tehnice fiind elaborate în anul 2018. Sursa citată menţionează că reabilitarea Colegiului Naţional de Informatică va fi primul proiect depus pe noul exerciţiu financiar 2021-2027, proiectul fiind dorit de conducerea unităţii de învăţâmânt. Pentru Programul Operaţional Regional 2021-2027, Municipiul Piatra-Neamţ are o sumă prealocată de 10 milioane de euro.

De asemenea, Primăria Piatra Neamţ a menţionat că, la Şcoala Gimnazială „Elena Cuza”, au existat o serie de nemulţumiri din partea conducerii şi a unora dintre părinţi în privinţa proiectului de modernizare, astfel că vor avea loc discuţii despre necesitatea şi oportunitatea depunerii din nou a proiectului de reabilitare pe o altă linie de finanţare.

„Conştientizez pe deplin nevoia de modernizare a unităţilor de învăţamânt din oraş. De asta mi-am şi asumat o decizie curajoasă de a semna contracte de finanţare, deşi am ştiut de la bun început că implementarea devine o cursă contra-cronometru (…) Pentru siguranţa numeroaselor proiecte pe care le avem în lucru, trebuie să  ne focusăm pe cele pe care le putem duce fizic, fără complicaţii”, a declarat primarul municipiului Piatra-Neamţ, Andrei Carabelea, potrivit sursei citate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.