fbpx

Prima școală de fete din București a ajuns în paragină avansată

Foto: Ovidiu Neacșu

Prima școală de fete din Capitală, situată în strada Justiției, aproape de Palatul Parlamentului, se află în stare avansată de degradare.

Fotografiile realizate de Ovidiu Neacșu, blogger pasionat de clădirile vechi, arată nivelul de deteriorare în care se află acum clădirea, situată într-o zonă centrală a Bucureștiului.

Foto: Ovidiu Neacșu

Încă din anul 2017, comunitatea online Rezistența Urbană a atras atenția asupra stării în care se află fosta școală de fete:

Sediul primei școli de fete în limba română din București, Așezâmântul „Știrbei Doamna”, în paragină avansată, dar foarte aproape de ministerele din Piața Constituției și Parlamentul României.
Instituția a fost creată în 1843 din bani proprii de Elisabeta Știrbei (1805-1874), devenită doamnă a Țării Românești (1848-1853 și 1854-1856). Nu se știe exact unde era sediul inițial. Clădirea din poză e din 1930, în stil neoromânesc, o supraetajare și o refacere a fațadei școlii vechi, de la finalul secolului 19. Locul ales era pe str. Justiției, între Calea Rahovei istorică (actuală str. George Georgescu) și mahalaua Antim, la poalele dealului Arsenalului.
După ce cartierul Uranus vecin a fost ras în anii ’80 pentru a se construi Casa Poporului și noul centru civic, zona școlii a fost ascunsă în spatele blocurilor din Piața Constituției și a intrat rapid în degradare. În prezent e o zonă moartă, cu clădiri abandonate sau aproape prăbușite, o soartă probabilă pentru fosta școală.
Autorități nepăsătoare (la sectorul 5 și la capitală), populație neinformată și dezinteresată. Clădirea asta ar putea fi încă salvată, dacă s-ar vrea. Dă mai departe poza, să afle și cei din lista ta.
Edit 2020: clădirile-anexă ale fostei școli (care arată mult mai rău acum ca-n poză) au fost demolate și a fost săpată o fundație imensă lângă clădirea principală, se face un proiect nou, o intervenție agresivă într-o zonă care și așa suferă.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.