fbpx

Părinții pot ajunge să plătească pe meditații jumătate din costul standard per elev- calculul unei mame

Photo 164161879 © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Diana Popescu, doctor în economie și membră a FePAL, a calculat că părinții pot ajunge să achite pe meditații jumătate din suma cheltuită, anual, de stat pentru educația unui elev, prin costul standard.

Calculul realizat de Diana Popescu:

Reflectii matematice asupra meditatiilor. Problema pt. dl. Funeriu.
Se da:
– Costul standard per elev de aprox. 7.000 de lei.
– Anul scolar de aprox. 34 de saptamani.
– Elevul merge la doua meditatii pe saptamana. Fie 50 de lei suma platita pe meditatie. 34x100lei=3400lei/an, jumatate din costul standard.
Numarul de meditatii este dat de numarul materiilor de la evaluarea nationala. Daca se introduc la evaluarea nationala alte doua materii, parintele ar putea plati pentru educatie tot atat cat plateste statul.
Se cere:
– educatie eficace, fara segregare si abuz.
– redarea demnitatii profesorilor.
Rezolvare:
– eliminarea fenomenului meditatiilor,
– cresterea salariilor si legarea acestora de performanta,
– cresterea investitiilor in educatie (numar mai mic de elevi la clasa).
Iertate fie greselile din articol si laudat ☺️fie curajul de a scrie.
În articolul citat, scris tot de Diana Popescu pe platforma ”Părinții cer schimbare”, autoarea pornește de la cazul particular al unei învățătoare și extinde perspectiva asupra tuturor profesorilor angajați în sistem.
Cazul de la care pleacă autoarea:

Învățătoarea copilului a intrat în concediu de maternitate.  După ea s-au perindat într-un an două învățătoare suplinitoare care i-au bulversat pe copii. Părinții au încercat să convingă învățătoarea inițială să revină după un an înapoi la catedra. I-au cerut să aleagă între pasiunea ei de cadru didactic și dăruirea de părinte.  Au avut un atu în mâneca și cadrul didactic a ales pasiunea predării. Atuul nu a fost unul tocmai ortodox.

Povestea aceasta a deschis între prieteni o amplă discuție legată de pasiunea cadrului didactic, de faptul că ar trebui să-și asume proasta salarizare pentru că a știut din primul moment când și-a decis meseria la ce se înhamă. Pasiune există cred în fiecare cadru didactic, lucru care se reflectă în entuziasmul de început al tinerilor proaspăt intrați în învățământ. Ce se întâmplă după aceea …

Citește articolul, integral, aici.
Sursă foto: https://www.dreamstime.com/girl-hands-counting-money-romanian-lei-currency-close-up-image164161879

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.