fbpx

Oxford Languages: ”Vax” este cuvântul anului 2021

Photo 209042484 / Covid © Dzmitry Dzemidovich | Dreamstime.com

”Vax”, termen mai puțin informal folosit ca sinonim pentru ”vaccin” a fost declarat cuvântul anului 2021 de Oxford Languages, una dintre cele mai prestigioase edituri specializate în lingvistică din lume. Alegerea a fost anunțată de New York Times.

Cuvântul „vax” a apărut pentru prima dată în anii ’80, iar utilizarea sa a crescut dramatic, fiind menționat de 72 de ori mai frecvent în septembrie 2021 decât cu un an mai devreme.

„Toate aceste alte cuvinte legate de vaccin au o frecvență mai mare, dar niciunul dintre ele nu se compară cu vax”, a spus Fiona McPherson, editor principal pentru cuvinte noi la Oxford Languages, care publică și Oxford English Dictionary. „Este un cuvânt scurt, puternic și care atrage atenția”, a explicat aceasta.

„Și vorbind ca lexicograf, este, de asemenea, un cuvânt destul de productiv”, a continuat ea. „Vedeți că este folosit în tot felul de combinații pentru a crea cuvinte noi.”

Desemnarea cuvântului anului se bazează pe dovezi de utilizare extrase din conținutul actualizat continuu al Dicționarului Oxford. Acesta cuprinde peste 14,5 miliarde de cuvinte, adunate din surse de știri din întreaga lume vorbitoare de limbă engleză. Selecția este menită „să reflecte etosul, starea de spirit sau preocupările” anului precedent, având totodată „potențial ca termen de semnificație culturală de durată”.

În mod tradițional, decizia a fost un efort științific, dar adesea într-un registru relaxat, evidențiind atât schimbarea culturală, cât și modul uneori amuzant de a reflecta limba engleză. („Post-adevăr” și „selfie” se numără printre cuvintele anilor trecuți).

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/pro-vax-anti-vax-symbol-doctor-changes-words-anti-vax-to-pro-vax-pro-vax-anti-vax-symbol-doctor-turns-cube-changes-words-image209042484

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.