fbpx

”Ortodocși sunteți, nu-i așa?”- Eforturile unei mame pentru a-și retrage copilul de la ora de religie

Photo 10375694 / Bureaucracy © Alexandre Miguel Da Silva Nunes | Dreamstime.com

Elisabeta Oprea, mama unui elev din Sectorul 6, a povestit, pentru Educație Privată cât efort a presupus, în cazul ei, demersul de a-și scoate copilul de la ora de religie. În afară de atitudinea școlii (inclusiv a secretarei care i-a bifat documentele așa cum a crezut de cuviință) și răspunsul ambiguu al directorului, Elisabeta Oprea a primit și răspunsuri contradictorii de la două inspectorate școlare.

Povestea relatată de mama elevului, integral:

Am completat cererea de înscriere la școală online, lăsând goală căsuța care spunea că vreau participarea copilului la ora de religie. Ulterior, am mers să depun actele în format fizic, la școală, unde mi s-a spus să aștept să semnez cererea scoasă din SIIR. A venit secretara foarte încântată să îmi spun că am uitat să bifez căsuța pentru ora de religie, dar să stau liniștită că a bifat ea pentru mine și a pus religia ortodoxă „că ortodocși sunteți, nu-i așa?”. I-am explicat că nu am uitat să bifez căsuța, nu am bifat-o pentru că nu vreau participarea la ora de religie. A spus că o lăsăm așa și vedem la începutul anului ce facem. I-am explicat că nu semnez cerere în această formă și aș dori să o refacă. A insistat cu întrebări de ce, suntem de altă religie, ce religie, că ea trebuie să de explicații de ce nu este înscris copilul la religie. După multe insistente i-am spus că suntem atei, moment în care s-a dat un pas în spate și s-a dus să îmi refacă cererea. 
La începutul anului am întrebat învățătoarea ce fac copiii care nu participă la religie și mi-a spus că va trebui să fac o cerere de retragere de la ora. I-am spus că din câte știu s-a schimbat legislația și mi-a spus că mai bine merg la secretariat să întreb. La secretariat, mi s-a spus, de două ori, în zile diferite, că trebuie să fac cerere prin care să spun că copilul nu va face ora de religie, cerere ce va trebui aprobată de director. Când am cerut acest lucru în scris răspunsul a fost „va invităm la secretariat.”.
Cum m-am lovit, la propriu, de uși închise în școală am apelat la Inspectoratul Municipiului București. Am așteptat vreo trei săptămâni cum nu am primit niciun răspuns de la ei, am trimis același email și la Inspectoratul Sectorului 6. Răspunsurile de la ambele instituții le-am primit cam în același timp.
Cei de la Inspectoratul Municipiului București mi-au spus că au contactat școală și de fapt copilul era înscris la religie „din greșeală”, problema s-a „remediat”, opțiunea de a nu participa la ora de religie rămâne valida.  
Cei de la Inspectoratul Sectorului 6 mi-au spus că da, conform legii în vigoare (Legea Educației 1/2011  )este nevoie de cerere prin care să anunț că copilul nu va participa la ora de religie. Le-am cerut mai multe explicații, spunându-le că în legea citată nu am găsit nimic, în plus, mai există și hotărârea CCR și mi-au răspuns că practic înscrierea la ora de religie din lege înseamnă de fapt atât acordul de participare la ora cât și cererea de…neînscriere la oră. Le-am cerut mai multe explicații, dar momentan nu am primit niciun răspuns. 
În concluzie, două inspectorate, două răspunsuri diferite. Eu pe care îl iau de bun?
Ce spune legislația în legătură cu acest subiect:
Religia nu mai este obligatorie în școală începând din 2014. Atunci, Curtea Constituțională a decis că era neconstituțional articolul din legea educației care spunea: „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. Judecătorii CCR au argumentat că persoana care vrea să facă ceva trebuie să ceară acel lucru, și nu cel care nu vrea (sursă și detalii).
N.R. ”Elisabeta Oprea” este un pseudonim, însă Educație Privată cunoaște identitatea reală a părintelui și a avut acces la documentele privind înscrierea elevului la ora de religie.
Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-images-woman-has-stress-huge-work-her-desk-image10375694

1 comment

  1. leonard spune:

    SUNTEM O TARA FANATIC RELIGIOASA LA FEL CA MUSULMANII ASA CA SA NU AVEM PRETENTII DE CE NU SUNTEM VAZUTI BINE IN LUME CONTINUAM SA INDOBITOCIM COPII IN SCOLI

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *