Școlile din România, atât cele publice, cât și cele particulare, pot organiza învățământ cu frecvență redusă în ciclurile primar, gimnazial și liceal.
Noile condiții pentru această formă de învățământ obligatoriu au fost publicate, astăzi, în Monitorul Oficial.
Potrivit ordinului de ministru, pot beneficia de învățământ cu frecvență redusă persoanele care au depășit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei în învățământul primar, cu mai mult de 4 ani vârsta clasei în învățământul gimnazial, respectiv cu mai mult de 5 ani vârsta clasei în învățământul liceal.
Vechea legislație prevedea ca beneficiari potențiali persoanele care persoanele care au depăşit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei.
O altă noutate este că primesc dreptul de a înfința clase cu frecvență redusă și școlile particulare autorizate. Până acum, doar cele acreditate aveau această posibilitate,
Pentru organizarea învățământului obligatoriu cu frecvență redusă, statul asigură finanțarea de bază pentru toți elevii. Finanțarea de bază se face în limitele costului standard per elev, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educației.
Învățământul cu frecvență redusă se desfășoară în aceleași zile în care se desfășoară învățământul cu frecvență de zi, de regulă, după-amiaza și/sau seara.
Perioadele de desfășurare a cursurilor la forma de învățământ cu frecvență redusă se stabilesc de către consiliul de administrație al unității de învățământ și se comunică la începutul anului școlar.
Structura anului școlar pentru învățământul obligatoriu cu frecvență redusă respectă prevederile legale în vigoare pentru învățământul cu frecvență de zi.
Ordinul de ministru poate fi accesat, integral, aici: Monitorul Oficial Partea I nr. 14