fbpx

O legendă urbană de pe internet, sursa de inspirație a Ecaterinei Andronescu

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-a inspirat dintr-o poveste motivațională care circulă pe internet, atunci când a mototolit două bancnote în fața studenților, pentru a le vorbi despre valoare. Povestea a fost preluată pe mai multe site-uri, inclusiv în limba română, pe unica.ro:

Aceeași legendă urbană a fost redată și în mai multe videoclipuri  încărcate pe YouTube. unde are sute de mii de vizionări.

Ecaterina Andronescu a omis să precizeze că pilda sa este una preluată de pe internet, asumându-și gestul în nume propriu.

 

Forma în care povestea a ajuns pe site-urile din România:

Un profesor universitar și-a început un curs ținând în mână o bancnotă de 20 USD, în fața a 250 de studenți. I-a întrebat: „Cine vrea această bancnotă de 20 de dolari?”. Studenții au ridicat imediat mâinile, iar profesorul a adăugat:

„Am să dau această bancnotă unuia dintre voi, dar mai întâi am să fac ceva cu ea”. A început să mototolească bancnota, apoi a întrebat din nou:

„Cine o mai vrea?”. Studenții încă mai aveau mâinile ridicate.

„Bine, adăugă profesorul, dar dacă fac asta?” şi a scăpat bancnota pe podea, după care a început să o calce cu piciorul. Apoi a ridicat-o. Era mototolită şi murdară.

„Acum o mai vrea cineva?”, întrebă el surâzând. Încă mai vedea mâini ridicate în amfiteatru. Atunci, profesorul le-a spus studenților săi:

„Dragii mei prieteni, tocmai aţi învăţat o lecţie foarte valoroasă. Indiferent ce am facut eu cu banii, voi tot i-aţi vrut fiindcă și-au păstrat valoarea, indiferent de felul în care arată.

În viață, ni se întâmplă să fim părăsiţi, jigniţi, stropiţi cu noroi din cauza deciziilor pe care le luăm şi a experiențelor de care avem parte. Ajungem să credem că nu avem nicio valoare. Dar să țineți minte că indiferent ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla nu vă veți pierde niciodată valoarea. Pentru cei care vă iubesc, sunteți de neprețuit.

Valoarea vieţii noastre provine nu din ceea ce facem, pe cine cunoaştem ci din ceea ce suntem”.