fbpx

Grădina LTN așteaptă un profesor

Dacă ești profesor de biologie, cu siguranță ți-ar plăcea să existe în școala ta un spațiu în care să poți demonstra practic cum decurge viața unei plante. Din această nevoie a luat naștere proiectul Grădina LTN (Liceul Teoretic Național).

În cei 11 ani de activitate, am descoperit cât de important este ca elevii să poată experimenta și chiar să poată contribui la nașterea, dezvoltarea și îngrijirea unei forme de viață. Cu pasiune, răbdare, perseverență și cunoașterea unor reguli de bază, am transformat o suprafață de teren într-o grădină de legume de aproximativ 100 mp. Grădina LTN este locul în care elevii pot face o legătură directă între informațiile teoretice din lecțiile de biologie și corespondența reală a noțiunilor descrise în manuale.

Cu ce este diferită o astfel de experiență de ceea ce se întâmplă atunci când plantăm și îngrijim flori, la noi acasă, în ghivece? Învățarea acestei materii necesită o conexiune strânsă între teorie și practică, se bazează pe principiul unității între logic și senzorial. Un rol important în cercetarea proceselor, organismelor, fenomenelor la orele de biologie îl reprezintă metodele de explorare directă a naturii. Tindem să ne gândim că plantatul este o activitate de tip hobby, neștiințifică, iar învățatul teoriei, total științific, însă prea puțin practic, este cu totul altă activitate. Observarea practică și experiența erau activități esențiale pentru orice om de știință. Prin acest proiect, ne propunem ca aceste două activități să se îmbine din nou în procesul de studiu științific.

În același timp, a planta și a îngriji legume, flori sau fructe este o experiență importantă atât din punct de vedere al noțiunilor relevante pentru biologie, cât și pentru că îi învață pe elevi despre ciclurile vieții, într-o modalitate naturală și firească, ceea ce le oferă o valoroasă experiență de dezvoltare.

Pentru anul școlar 2023 – 2024, Grădina LTN așteaptă un profesor care să transforme lecțiile de biologie în povești despre plante, flori și legume, să-i provoace pe elevi să experimenteze biologia dincolo de paginile unui manual, dar nu mai puțin responsabil.


Pentru toți cei care consideră că un ghiveci nu este suficient pentru toate ideile pe care le au, adresăm invitația de a ne trimite CV-ul la adresa: [email protected].

Te așteptăm să faci parte din echipa LTN! 


Află mai multe despre Liceul Teoretic Național:

Liceul Teoretic Național – Liceu