fbpx

Muzeul Comunismului pentru Copii va fi inaugurat la Pitești chiar pe 23 august

foto: FB/comunismulpentrucopii

Muzeul Comunismului pentru Copii, singurul de acest fel din lume, va fi deschis la Pitești chiar de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, pe 23 august 2022. Istoria comunismului va fi prezentată pe înțelesul celor mai tineri vizitatori, potrivit Revista Golan.

Proiectul complex aparține Memorialului Închisoarea Pitești, este dedicat copiilor și adolescenților și are scopul de a-i informa cu privire la regimul comunist într-o formă interactivă și creativă, prin care să descopere ei înșiși realitățile regimului, participând, în același timp, la crearea muzeului. 

„Pe tot parcursul zilei de 23 august, îi invităm în mod special pe vizitatorii cei mai tineri să exploreze primele două camere din cele șase planificate ale muzeului și să participe la atelierele programate și la dezbateri. În cadrul muzeului va fi disponibil și volumul «Jurnalul meu de istoria comunismului în România», un caiet de lucru cu informații, jocuri și desene pe care cei mici îl pot completa și lua acasă”, transmit administratorii, potrivit sursei citate.

Temele din muzeu și din materialele conexe sunt cele din programa școlară. Vizitatorul va afla despre dictatura comunistă parcurgând temele: introducere în comunism și propagandă, naționalizarea, colectivizarea, detenția/rezistența, viața cotidiană și zona de dezbatere.

Expoziția din muzeu este completată de o serie de elemente

Atelierele educaționale care au scopul de a încuraja implicarea copiilor în procesul de creare a expoziției și discursului muzeal, dar și de a ajuta copiii să înțeleagă mai bine temele din muzeu prin abordarea unor subiecte specifice, de a-i ajuta în gestionarea emoțiilor provocate de parcurgerea expoziției, dar și de a-i asista în înțelegerea unor subiecte dificile sau încărcate de violență.

Manualul digital de Istoria Comunismului (Istoria comunismului pentru copii și tineri) cuprinde toate temele din muzeu și va servi ca material suport atât în înțelegerea discursului din muzeu, prin completări de informație, biografii, imagini, ilustrații, dar și în cadrul cursurilor școlare. Manualul va fi disponibil în format digital pentru accesarea de la distanță, atât copiii, cât și părinții și profesorii putând lucra pe baza acestuia.

Caietul de lucru are forma unui jurnal personalizat (Jurnalul meu de istoria comunismului în România, Editura Manuscris) pentru a motiva copiii să se exprime creativ prin desene și texte pe care le pot adăuga în anumite pagini, dar și să se raporteze critic la informații prin interviuri, exerciții practice sau cercetări întreprinse chiar de ei și notate în caiet. Caietul de lucru va fi disponibil în format tipărit în cadrul muzeului și va fi folosit ca material suport în cadrul atelierelor.

Tururile ghidate completează activitățile din proiect și au rolul de a facilita parcurgerea temelor pentru copii, de a încuraja dialogul între membrii grupului, dar și de a obține feedback în timp real și direct de la copii.

Muzeul Comunismului pentru Copii este situat într-o aripă a Memorialului Închisoarea Pitești, din Str. Negru Vodă, nr. 30, Pitești. Intrarea este gratuită, iar copiii pot merge însoțiți de familie. Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului va fi marcată pe 23 august 2022, între orele 10:00-19:00.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.