fbpx

27 aprilie 1521: Magellan, ucis de un șef de trib din Filipine

Corbis via Getty Images / Getty Images

Dacă pentru noi toți, Fernando Magellan, este cunoscut ca fiind primul om care a navigat în jurul lumii, pentru filipinezi, însă, acesta a fost dușmanul eroului lor local, Lapu-Lapu, șeful de trib care l-a învins și l-a ucis pe marele explorator, reușind astfel să facă din Filipine una dintre puținele regiuni care s-au opus cu succes colonizării. 

© Sémhur / Wikimedia Commons

La 16 martie 1521, Magellan a văzut insulele Filipine, devenind primul european care a ajuns în arhipelag. Magellan avea două agende: în primul rând căuta o rută către vest spre Insulele Maluku, cunoscută și sub numele de Insulele Spice, aflate lângă Indonezia, iar în al doilea rând dorea să colonizeze fiecare insulă pe care ar fi putut să o găsească în călătoriile sale. Ce este și mai interesant, exploratorul nu coloniza aceste insule în numele Portugaliei, țară din care provenea, ci în numele Spaniei, regat care îi finanțase expediția.

Victoria

Magellan a ancorat pe insula Homonhon și s-a împrietenit cu căpitanii din tribul Limasawa. Aici a găsit peisaje idilice, mirodenii, păsări viu colorate, și băștinași pașnici. Pe această insula s-a ținut și prima liturghie creștină din Filipine, iar a doua pe insula Cebu, unde inclusiv regele Rajah Humabon s-a convertit la creștinism dând astfel un exemplu poporului său dar și vecinilor.

Însă nu toți i-au urmat exemplu lui Humabon. Lapu-Lapu⁠(d), regele micii insule Mactan, de lângă Cebu, a refuzat să se supună invadatorilor. Magellan a condus o expediție împotriva lui, estimând că șaizeci de bărbați în armură și înarmați cu archebuze îi vor putea învinge cu ușurință pe băștinașii dezbrăcați, de treizeci de ori mai numeroși. În timpul acestei bătălii de la Mactan, Magellan a căzut sub lovituri, împreună cu șase dintre tovarășii săi: rănit de o săgeată otrăvită, a murit pe .

Wikimedia Commons

Cronica bătăliei oferă detalii critice despre acest episod: războinicii Lapu-Lapu își făcuseră scuturi de lemn extrem de tare, rezistent la archebuze, și erau înarmați cu săgeți otrăvite, al căror venin avea un efect aproape imediat.

Photo from Shutterstock

Astăzi, Lapu-Lapu este considerat în Filipine ca primul “erou național filipinez”, chiar dacă teritoriul Filipinei nu exista la vremea respectivă. Există o statuie de bronz înaltă și strălucitoare a șefului de trib care a ținut piept invadatorilor în centrul insulei Mactan, dar și alte numeroase statui comemorative pe teritoriul statului Filipine.

Totuși, contribuția lui Magellan la provăduirea creștinismului nu este uitată în Filipine, acesta fiind amintit atât în cărțile de specialitate cât și de preoți în timpul liturghiilor.

Semnătura lui Magellan:


Dacă ai ajuns până aici, poate te interesează și:

Oana Moraru: ”Nu murim de virus, dar murim de foame. Nu numai noi, dar și părinții acestor copii”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.