fbpx

Macron, după decapitarea profesorului de istorie: ”Nu vor trece. Obscurantismul și violența nu vor câștiga”

Președintele Franței Emmanuel Macron a făcut un apel către națiunea sa, după atentatul teorist în care un profesor de istorie a fost decapitat. Victima ce le arătase elevilor caricaturi cu profetul Mahomed.

După ce a mers la locul atentatului, Emmanuel Macron a declarat: „Nu vor trece. Ofițerii noștri de poliție, jandarmii noștri, toți cei care susțin Republica, magistrații, aleșii, profesorii … ne vom uni. Obscurantismul și violența care îi însoțesc nu vor câștiga, nu ne vor împărți. Aceasta este ceea ce caută. Trebuie să stăm cu toții împreună. Îi chem pe toți compatrioții noștri să se unească, să fie uniți pentru că suntem în primul rând cetățeni uniți de aceleași valori, un destin ”.

Déclaration après l’attaque terroriste de Conflans-Sainte-Honorine.

Déclaration après l’attaque terroriste de Conflans-Sainte-Honorine.

Publicată de Emmanuel Macron pe Vineri, 16 octombrie 2020

CONTEXT

Un profesor a fost găsit decapitat în apropiere de un colegiu dintr-o suburbie a Parisului, iar la scurt timp după aceea un bărbat care avea un cuțit în mână și avea o atitudine agresivă a fost împușcat mortal de forțele de ordine. Incidentul ar fi de natură teroristă, relatează Digi 24.

Agresorul și-ar fi revendicat actul pe Twitter, unde a postat o fotografie cu victima decedată. „Lui Macron, șeful necredincioșilor, ți-am executat unul dintre câini, care a îndrăznit să-l pângărească pe Mohammed”, a scris atacatorul. Contul lui a fost suspendat la scurt timp.

Presa franceză spune că victima era profesor de istorie la un colegiu din Conflans-Sainte-Honorine și le-ar fi arătat la un cirs despre libera exprimare elevilor caricaturile controversate cu profestul Mahomed publicate de revista satirică Charlie Hebdo

Atacatorul ar fi părintele unui elev și ar fi, de altfel, cunoscut serviciilor de poliție. Ar fi de naționalitate alegeriană și ar avea 48 de ani.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat, recent, că toți copiii trebuie școlarizați obligatoriu de la vârsta de 3 ani iar școala la domiciliu va fi strict limitată la cazurile motivate medical.

Potrivit sursei citate, este o măsură menită să lupte cu cetățenii francezi musulmani, care își țin copiii acasă și nu permit mai ales fetelor să aibă acces la educație. 

Peste 50 000 de copii urmează școala la domiciliu, scrie Le Figaro, numărul crescând în fiecare lună. Obiectivul lui Macron este să lupte împotriva ținerii copiilor la domiciliu, împotriva problemelor comunitare, a radicalizării și a analfabetismului. Președintele francez a evocat cazurile copiilor aflați total în afara sistemului social, educați în școli ilegale, administrate adesea de extremiști religioși. 

El a relatat și cazuri de elevi musulmani retrași de părinți de la cursuri de muzică sau de sport din motive religioase și sunt mutați într-un sistem paralel de educație islamică: ”Adesea, ei nu primesc niciun fel de educație, dar merg în aceste clădiri care nu sunt declarate public. Clădiri cu pereți fără ferestre, unde copiii sosesc la ora 8 în fiecare zi și pleacă la ora 15, unde sunt întâmpinați de femei în niqab și sunt interogați și puși să se roage”. 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.