fbpx

Liceul Teoretic Național: O săptămână dedicată culturii naționale

de Ioana Dan, profesor, coordonator activități non-formale, Liceul Teoretic Național

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, exact în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte această zi este data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale ar putea fi acela că este poetul „nepereche” al poporului român ori acela că personalitatea marcantă a lui Mihai Eminescu – nu doar în literatură, ci şi în jurnalism ori în filosofie – i-a impresionat atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare.

Ca în fiecare an, Liceul Teoretic Național marchează Ziua culturii naționale și Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, de această dată având la dispoziție o săptămână întreagă pentru a derula toate activitățile propuse, în cadrul unui eveniment numit sugestiv “Săptămâna culturală”. 

Ne-am dorit în primul rând să valorificăm potențialul pe care îl are aducerea mai aproape a activităților culturale în școală, dar și să îi îndemnăm pe copii să prețuiască moștenirea culturală națională. Dincolo de oferirea de informații și date, știm că cel mai bine elevii învață prin interacțiune directă și prin experiența lucrului practic, motiv pentru care se dovedește încă o dată că sloganul “Învață de la viață”, atât de popular și de iubit printre elevi are rădăcini adânci în întreaga activitate de predare, învățare și evaluare a profesorilor noștri.

Dorim să scriem o mică pagină de jurnal în marea carte a culturii prin toate activitățile realizate cu ocazia acestor zile atât de importante. Pentru că cel mai bine vorbesc de la sine activitățile numeroase realizate alături de elevi, profesori și invitați, precum și feedback-ul primit din partea lor, vă lăsăm cu lectura acestora și cu testimonialele primite în urma interacțiunii cu invitații.

La clasele I A, B, elevii au participat la un atelier online interactiv dedicat viețuitoarelor din Delta Dunării, realizat împreună cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. Proiectul „Descoperă natura!”, din care a făcut parte atelierul „Delta Dunării”, cuprinde teme și activități menite să satisfacă nevoia de cunoaștere și de învățare a copiilor, surprinzând aspecte din medii naturale de viață ce se regăsesc în dioramele muzeului. 

Săptămâna Culturală a fost o ocazie minunată de a celebra cultura în toate formele ei. Un astfel de exemplu a fost lecția interdisciplinară derulată la clasa I A, unde copiii au avut-o ca invitat pe Alexandra-Ioana Dinu, reporter la Digi24. Nu doar că au aflat ce înseamnă meseria de reporter, dar elevii au interacționat, sub forma unui joc, cu formularea de întrebări și obținerea de răspunsuri, îmbinând astfel informațiile specifice domeniului televiziunii cu cele studiate la școală și ulterior, cu cele legate de viața și opera poetului Mihai Eminescu.

Reprezentând un alt domeniu al culturii, și anume teatrul, la clasa a II-a ne-a fost alături Romina Boldașu, actriță și pedagogic teatral în cadrul UNATC I.L.Caragiale, autor de numeroase resurse educaționale din domeniu, precum și autor de programe școlare. Elevii s-au bucurat de această lecție interdisciplinară, au participat activ la jocurile propuse, au ascultat fascinați ce înseamnă lumea teatrului, cum te pregătești pentru meseria de actor, care sunt celelalte meserii din spatele unui spectacol de teatru sau de film, având la rândul lor multe întrebări și propuneri pentru invitata noastră. Au aflat totodată cum prin teatru poți contribui la formarea și dezvoltarea unei culturi, dar și cum acesta ne face mai sociabili, mai deschiși către lume și mai dornici de a lucra în echipă.

 

M-a surprins capacitatea celor mici de a asculta, de a pune întrebări pe rând, de a se comporta practic ca și cum am fi într-o sală de clasă. Acest merit sigur este al cadrelor didactice, doamne pasionate, pline de idei creative și gata să întâmpine nevoile copiilor. Sunt convinsă că întâlnirile cu specialiști din diverse domenii le stârnesc copiilor curiozitatea, și mai multe decât atât le dărâmă preconcepțiile, oferindu-le o paletă cât mai variată de preocupări și pasiuni.

(Romina Boldașu, actriță și profesor UNATC)

Pentru a marca împlinirea a 171 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, ne-am dorit să le amintim elevilor noștri, încă o dată, ce importanță au textele lui Eminescu în evoluția limbii române și care este valoarea pe care au adus-o literaturii. Pentru abordarea acestui subiect, precum și multe alte informații despre evoluția poeziei, despre romantism, despre viața și opera lui Mihai Eminescu, am avut-o ca invitată pe doamna Oana Oroș, muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române, care le-a fost alături elevilor claselor a IV-a A, B și a IX-a A, B.

 

Am remarcat la elevii din clasele participante, la activitate, aptitudinile de comunicare manifestate în relația cu profesorii de la clasă și, în special, cu persoanele noi cu care interacționează. Mi-a plăcut, mai ales, atmosfera echilibrată, calmă de la ora de curs a clasei, manifestată și prin dorința elevilor curioși să afle noi informații, să reflecteze, și să integreze ceea ce învață. 

Oana Oros, muzeograf, Muzeul Național al Literaturii Române

 

Suntem mândri să anunțăm că ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu a fost marcată alături de Muzeul Mihai Eminescu din Iași  și Memorialul Ipotesti Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”. Ne-au fost alături doi invitați, Liviu Apetroaie și Magda Atănăsoie, muzeografi ai celor două instituții dedicate vieții și operei poetului. Elevii claselor a V-a A, B și a IX-a D au avut astfel ocazia de a vorbi despre cultura națională și despre importanța operei eminesciene în dezvoltarea limbii române, participând totodată la un tur online al muzeului, la prezentarea unor obiecte inedite aflate în patrimoniu, precum și la discuții foarte interesante despre specificul operei poetului, despre alegerea temelor poetice, despre parcursul acestuia în carieră și despre construcția celor două muzee.

Deși mii de vizitatori trec pragul muzeului în fiecare an, această experiență a prezentării on-line a spațiilor muzeale, a fost una nouă pentru mine, dar în același timp foarte plăcută și inovativă. Mă bucur că în ciuda distanței, v-am putut prezenta,  cu ajutorul tehnologiei, meleagurile ipoteștene și casa în care și-a petrecut copilăria poetul nepereche al neamului românesc.

Magda Atănăsoie, muzeograf Memorialul Ipotești- Centrul Național de Studii Mihai Eminescu

 

Viața și opera lui Mihai Eminescu sunt un domeniu de interes pentru copii, mărturie stând numeroasele întrebări puse de elevii clasei a VI-a pe parcursul discuției cu Cristina Dumitru- Călinoiu, bibliotecar la Biblioteca Metropolitană Bucureşti – Filiala Ion Creangă, care ne este alături ori de câte ori se ivește oportunitatea realizării unor astfel de activități non-formale. Informațiile oferite au fost accesibile vârstei, au fost prezentate diverse resurse, s-a discutat despre lectură în general, despre frumusețea care stă „ascunsă” în cărți, precum și despre aportul pe care îl are în formarea unei culturi generale, un comportament responsabil în ceea ce privește cititul.

Mulţumesc pentru invitaţie, mi-a făcut plăcere să particip din partea bibliotecii la activităţile voastre diverse. Elevii cu care am interacţionat în cadrul întâlnirilor mi s-au părut foarte receptivi, dornici să împărtăşească propriile experienţe şi păreri. I-am găsit degajaţi şi curioşi şi am descoperit cu bucurie că mulţi dintre ei sunt cititori pasionaţi. 

Cristina Călinoiu, Biblioteca Metropolitană

 

La biblioteca școlii au fost pregătite activități tematice: pentru clasele de nivel primar și gimnaziu: Ediții ilustrate ale operei lui Eminescu și Recital de poezie; iar pentru gimnaziu și liceu- Manuscrisele eminesciene, Amintiri despre Eminescu, Aplicația Manuscrise eminesciene.

Prezentarea manuscriselor online a avut și un caracter didactic, elevii putând să învețe cum pot fi parcurse aceste manuscrise, începând de la conținutul lor și cuprinzând explicații dintre cele mai meticuloase, despre viața lui Eminescu, despre opera și profesiile pe care le-a avut acesta de-a lungul timpului. 

 (Roxana Neacșu, profesor documentarist)

teoretic teoretic teoretic teoretic teoretic teoretic teoretic teoretic teoretic

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.