fbpx

”Legea nu poate să acționeze retroactiv față de mandatele rectorilor” – Valentin Popa, rector al Univ. din Suceava

Sursă foto: Ziarul de Iași

Valentin Popa, rector al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava și fost ministru al Educației, afirmă, într-o declarație transmisă către Educație Privată, că noua lege a învățământului superior nu poate să reglementeze retroactiv mandatele rectorilor.

Declarația transmisă de Valentin Popa:

Proiectul de Lege a învățământului superior rezolvă multe dintre problemele semnalate de Consiliul Național al Rectorilor și trecute în rezoluțiile CNR.

Văd că e o dezbatere legată de mandate. Se pare că nu toată lumea a înțeles că legea nu poate să acționeze retroactiv. Iată că doamna ministru Ligia Deca nu vrea să facă cum a făcut ministrul Daniel Funeriu, care afirmă că a rezolvat această situație. În realitate, nu a rezolvat nimic.
Domnul Funeriu a fost un ministru foarte deștept, e chiar o perlă a gândirii sale faptul că rectorii pot sta în funcție maximum 8 ani, indiferent de perioada mandatelor ș a întreruperilor. Dacă interpretezi sintagma ”indiferent de perioada” ca orice perioadă înainte de promulgarea Legii nr 1, articolul ar deveni neconstituțional. Rămâne o singură interpretare: indiferent de perioadă, dar perioadă de după promulgarea legii. De-asta spun că e o perlă, că îți lasă senzația că acea perioadă ar fi din viața rectorilor.
Oricare rector în 2011-2012 putea să nu mai candideze pentru două mandate, indiferent de probleme. Trebuia să citească legea și să o coreleze cu Constituția. Restricțiile în Carta universității pot apărea, dar pot fi ilegale, dar dacă nu le atacă nimeni, ele există și sunt valabile. De exemplu, La Universitatea din București aceste restricții au funcționat fost timpul, după ce a fost adoptată Legea nr. 1. 
De fiecare dată când a fost dată o Lege a Educației, nimic nu a fost retroactiv. E falsă ideea că Funeriu a rezolvat problema retroactivității. Doamna ministru a explicat de 2-3 ori, juriștii au spus foarte clar acest lucru.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.