Principiul de bază al pedagogiei finlandeze este “Niciun copil nu rămâne în urmă”.

Programul va fi implementat la Buzău de experţi de top în educaţie şi profesori universitari finlandezi. Anul viitor, în iunie, se va face o evaluare a proiectului.

Ambasada Finlandei în România a oferit, la rândul său, detalii despre program:

Ne bucurăm să vă anunțăm că începând cu 23 august 2021, Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău vor implementa programul educațional „Clase inspirate de modelul finlandez”.
Programul își propune să ofere pentru peste 2000 de preșcolari și elevi din clasele pregătitoare din sistemul de învățământ public posibilitatea de a beneficia de implementarea pedagogiei finlandeze.
Prima etapă a programului (23 august 2021 – 1 iunie 2022) cuprinde instruirea educatorilor, a cadrelor didactice și a directorilor din cele 15 școli înscrise, precum și monitorizarea implementării clasei și măsurarea științifică a rezultatelor la sfârșitul primul an al acestui proiect pilot.
Programul va fi implementat de experți în educație de top coordonați de:
✅ Ari Pokka – responsabil de politici publice în domeniul educației, director de liceu și autor, fost președinte al Asociației finlandeze a directorilor școlari și al Confederației internaționale a directorilor
✅ Jouni Kangasniemi – director de programe la Education Finland, grup guvernamental care sprijină programe coordonate de Agenția Națională pentru Educație din Finlanda
✅ Maaret Viskari – profesor universitar și cercetător la Universitatea de Științe Aplicate HAMK, de asemenea director de program la Global Education
Felicităm autoritățile locale din Buzău pentru a face posibil acest proiect. Este pentru prima dată în România când programul de educație finlandeză este implementat în școlile publice.