Rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale, cu un candidat extremist ajuns în turul doi, poate fi explicat prin eșecul profund al clasei politice și, în special, al proiectului „România Educată” al președintelui Klaus Iohannis, spune istoricul austriac Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est europeană la Universitatea din Viena.
„Trebuie să explicăm succesul extremei drepte prin falimentul proiectului România Educată pentru că ceea ce lipsește în România este o educație politică și un minim de cunoștințe despre istoria țării”, a explicat istoricul Oliver Jens Schmitt, într-o analiză pentru Euronews România.
Astfel, suntem confruntați cu un moment istoric și foarte periculos.
„Pentru primă dată, extrema dreaptă, care este deschis legionară sau neolegionară, a adunat aproape 40% din voturi. Asta e incredibil. Avem de a face cu o revoltă la adresa sistemului, pentru că a fost învinsă și moștenirea lui Klaus Iohannis, dar în general și sistemul politic integral”, a spus istoricul.
Asta a fost posibil și pentru că terenul a fost pregătit ani de zile, cu mesaje extremiste, dar livrate mai subtil.
„Într-o manieră soft, au fost răspândite de președintele Academiei Române, de mitropoliți și arhiepiscopi. De aceea, sunt multe motive care explică de ce mesajul și politica lui Georgescu au prins în România, din păcate. Semne erau clare, erau vizibile, dar partidele tradiționale și probabil și serviciile nu au luat în serios aceste fenomene și rezultatul este destul de grav și se vede că a fost un eșec complet al tuturor elitelor din țară. Chiar și media nu a observat ceea ce se întâmplă într-o lume paralelă”, este de părere profesorul Schmitt.
Istoricul spune că un curent pentru schimbare este prezent de peste zece ani în societatea românească, dar a fost tratat cu dispreț de politicieni. Problema este că mulți români nu știu ce a fost mișcarea legionară. Nu știu pentru că le-a lipsit la școală educația civică și educația istorică. Citeșe articolul integral pe Euronews.ro.