fbpx

Guvernul modifică OUG 147 privind zilele libere pentru părinți

OUG 147 prevede acordarea zilelor libere pentru părinți în cazul în care școlile sunt închise, acesta urmând să fie modificată.

Potrivit actului normativ, în anumite condiții, părinții pot primi, pentru fiecare zi liberă, o indemnizație care se plătește de angajator, iar ulterior decontează statul. Indemnizația este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Printre modificările propuse la OUG 147, în următoarea ședință de guvern: :

  • Numărul de zile libere se va stabili pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU (Comitetul Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetul Municipiului București) se stabilește aplicarea unui dintre două scenarii, 2 si 3. În Ordinului comun al ministrului educației și cercetării și ministrului sănătății nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020, este vorba de 3 scenarii, dar modificările din acest act normativ nu se referă și la scenariul 1. 
    Așadar, în funcţie de situaţia epidemiologică, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ trebuie să propună inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti aplicarea:

    • Scenariul 2 – Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi Revenirea parţială (prin rotaţie de 1 – 2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
    • Scenariul 3 – Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi lecţii online

Pentru toate situațiile nou introduse se mențin aceleași condiții de acordare prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.147/2020.

Totodată se reglementează faptul că în cazul situațiilor nou introduse, zilele libere se acordă numai după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau munca la domiciliu.

Puteți citi articolul integral aici

Credit foto

Dacă ai ajuns aici, citește și:

EXCLUSIV Nicușor Dan, despre închiderea școlilor în București: ”Teoretic, e mai ușor să închizi focare”