fbpx

Generația 2019-2023: una dintre cele mai încercate generații de elevi din istoria recentă

foto: Facebook / Andrei Avram

de Andrei Avram, profesor de iatorie

Pandemie, școli închise, ore sincron, ore asincron, vacanțe forțate, război la granița României, iar, la finalul clasei a XII-a, greva profesorilor, incertitudine referitoare la data susținerii examenelor finale. Acestea sunt aspectele care ne sunt cunoscute tuturor. Însă, în spatele lor se ascund multe mii de destine, fiecare cu fricile și speranțele lui. 

Generația 2019-2023 este, fără îndoială, una dintre cele mai încercate generații de elevi din istoria recentă. Copii care și-au petrecut o parte a adolescenței între 4 pereți, într-o lume în care frica, sub diversele sale manifestări, a acaparat mințile tuturor.

Contextul ultimilor 4 ani, în mare parte anxios, a fost creația adulților din jurul elevilor. Aceștia doar au respectat „regulile” impuse de oamenii mari din jurul lor. Și, trebuie să recunoaște, școala a oferit foarte puține motive de bucurie pentru generația care mâine va susține examenul maturității. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei au reușit depășească momentele critice, iar acesta este, în principal, meritul lor și al părinților care i-au susținut.

În societatea românească, comparația cu ceilalți reprezintă o marotă. Cu siguranță, și această generație va fi comparată cu altele. Însă, atunci când noi, adulții, criticăm „tinerii din ziua de azi” ar fi bine să încercăm să răspundem sincer dacă ne-ar fi plăcut să ne facem mari în contextul în care au crescut ei și dacă ne-am fi descurcat mai bine.  Iar atunci când vom analiza rezultatele obținute de elevii acestei generații la examenul de bacalaureat și vom realiza statistici necruțătoare să nu ignorăm contextul (deja) istoric în care au parcurs anii de liceu. 

Se vor descurca mai bine, mai puțin bine sau la fel ca generațiile anterioare? Indiferent de răspuns, elevii acestei generații sunt învingători pentru că au făcut față unor provocări care i-au afectat din plin și pe adulții din jurul lor, părinți și profesori, deopotrivă. 

Așadar, cu gândul la victoria pe care deja ați obținut-o, mult succes la examenul de bacalaureat!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.