fbpx

Funky Citizens: Primarul Daniel Florea a cumpărat tablete de 10 milioane de euro de la o firmă fără angajați

Organizația Funky Citizens afirmă, în raportul său ”Achitiții în pandemie”, că, pe final de mandat, primarul Daniel Florea a încheiat o afacere de 10 milioane de EURO în spatele ușilor închise, fără a exista vreo dovadă a licitației pe platforma SEAP sau pe site-ul primăriei.
Potrivit raportului, achiziția a avut ca obiect un număr de 33 mii de tablete pentru elevii din sector. În spatele contractului se află o firmă fără angajați înființată în urmă cu 9 luni care trăiește din contracte publice.

Tot în prag de alegeri, Primăria Sectorului 5 a cumpărat rechizite pentru elevii sectorului în valoare de peste 500 mii de euro. Fără licitație, defalcând contractul în 95 de contracte, iar în decurs de câteva ore banii au fost transferați aceleiași firme, afirmă, de asemenea, Funky Citizens, în raportul citat.

Potrivit sursei respective, în același mod opac s-au achiziționat și tabletele pentru elevi de către Primăria Sectorului 1, București. Conform jurnaliștilor, primăria a refuzat să le ofere informații cu privire la firma care a obținut contractul de 76 milioane lei. Achiziția a fost făcută în baza unei proceduri de negociere fără anunț de participare și a fost publicată într-un ziar, la anunțuri diverse. Anunțul nu a fost publicat nici în sistemul electronic de achiziții publice.

Istoria foarte recentă ne arată că un posibil motiv ar fi cel legat de suspiciunile de corupție, având în vedere faptul că Direcția Națională Anticorupție a anunțat, la scurt timp după alegeri, că investighează fix aceste achiziții realizate de Primăria Sector 1 și Primăria Sector 5.

”Reamintim autorităților că unul dintre cele mai importante principii în domeniul achizițiilor publice este contractarea în funcție de raportul calitate-preț, iar nu în funcție de criterii preferențiale și după relațiile cu firmele de casă ale autorităților”, recomandă Funky Citizens, în raport.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *