fbpx

Deca: Interdicția ca școlile să organizeze cursuri în trei schimburi se aplică peste 2 ani

Ligia Deca, ministra Educației, anunţă că un număr de 25.000 de elevi sunt înscrişi la școli în care se învaţă în trei schimburi, relatează Agerpres.

Deca a admis că, potrivit legii, este interzisă organizarea cursurilor în trei schimburi, dar a menţionat că această prevedere ar urma să intre în vigoare abia începând cu anul şcolar 2025-2026.

Deca a subliniat că ministerul a făcut „toate eforturile” şi a cerut inspectoratelor şi autorităţilor locale să încerce să identifice soluţii, astfel încât procesul de educaţie să nu se desfăşoare în trei schimburi. În ce priveşte instituţiile de învăţământ din Capitală aflate într-o astfel de situaţie, au fost identificate soluţii care ar urma să fie utilizate fie de la începutul anului şcolar, fie după câteva luni. Deca a explicat că în aceste şcoli urmează să fie finalizate lucrări.

„Pentru unităţile de învăţământ care se află în trei schimburi vom face toate eforturile pentru ca, la momentul în care prevederea legală cu interzicerea învăţământului în trei schimburi intră în vigoare, să nu mai avem nicio astfel de şcoală. Am început mai devreme, am făcut întâlniri repetate cu inspectorii pentru a identifica aceste şcoli şi a încerca să găsim formule alternative. Fac apel pe această cale către toate primăriile, care împreună cu inspectoratele trebuie să găsească o soluţie în aceste cazuri, să facem împreună eforturi să nu mai avem astfel de situaţii, pentru că afectează calitatea actului educaţional un proces în trei schimburi”, a afirmat ministrul.

„Datele, pe ultima estimare – un pic peste 25.000 de elevi, în unităţi care învaţă în trei schimburi. În unele cazuri, din păcate, unitatea este singura unitate de învăţământ din unitatea administrativ-teritorială. Acolo este nevoie de investiţii în infrastructură şcolară. Noi chiar recent am încheiat un apel pentru construire de şcoli verzi, şcoli sustenabile, pe PNRR şi îndemn autorităţile publice locale să aplice pentru aceste fonduri disponibile, mai ales că ele vin din sursă europeană, în ideea de a reuşi să răspundem nevoii demografice de a avea noi unităţi de învăţământ”, a spus Deca, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.