fbpx

Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții: Proiectele noilor legi ale educației promovează un învățământ compatibil cu cel internațional

Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții a transmis un comunicat în care afirmă că își menține punctul de vedere referitor la noile legi ale educației pe care l-a formulat, în urmă cu o săptămână, la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă.

Comunicatul, integral:

Consorțiul Universităților pentru Stiintele Vieții ” susține interesele a peste 27.000 studenți care vor asigura securitatea si siguranța alimentară a României! Consorțiul Universităților pentru Stiintele Vietii sustine necesitatea schimbărilor propuse în pachetul legislativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației – o soluție pentru educația în domeniul agriculturii și dezvoltării durabile!

La întâlnirea cu Premierul Romaniei, în mod unanim, președinții tuturor consorțiilor universitare au fost de acord asupra necesității schimbărilor în sistemul de învățământ universitar și asupra susținerii pachetului legislativ pus în dezbatere, un proiect extrem de important pentru viitorul invatamantului universitar din România.

Suntem coerenți și ne menținem punctul de vedere cu privire la temele agreate nu mai departe de acum o săptămână, în data de 25 iulie:
1. Consolidarea conectării universităților la mediul socioeconomic;
2. Susținerea conectării universităților românești la mediul academic internațional; în universitățile din consorțiu învață aproape 2.000 de studenți străini provenind din peste 40 țări;
3. Susținerea excelenței și performanței universităților românești;
4. Susținerea echității și a sprijinului acordat studenților;
5. Susținerea eticii și deontologiei universitare;
6. Consolidarea autonomiei universitare și eliminarea birocrației, în paralel cu creșterea responsabilității universităților;
7. Susținerea programului de digitalizare a universităților românești;
8. Aspecte legate de statutul cadrului didactic universitar;
9. Susținerea învățământului superior medical;
10. Reglementarea la nivel de lege a valorilor învățământului universitar.
Am formulat la întâlnirea cu Premierul României și ministrul educației propuneri importante care speram să se regasească în pachetul legislativ:
1. Includerea în proiectul Legii Învățământului Superior a unor aspecte care să susțină dezvoltarea stațiunilor didactice și de cercetare dezvoltare;
2. Implicarea universităților de științe agronomice și medicină veterinară în dezvoltarea strategiilor naționale în domeniul Securității și siguranței alimentare, precum și in domeniul prevenirii și combaterii secetei;
3. Susținerea finanțării cercetării aplicative și a transferului tehnologic;
4. Finantarea diferențiată, pe domenii prioritare, pentru a asigura dezvoltarea economică echilibrată și sustenabilă a României.
5. Reprezentarea echilibrată a universităților în comisii naționale, pe domenii și zone geografice, pentru a asigura dezvoltarea tuturor domeniilor și a tuturor zonelor geografice, prioritar a celor slab dezvoltate.

Proiectele noilor legi ale educației, care pun în aplicare Proiectul ,,România Educată”, promovează un învățământ compatibil cu cel internațional și susțin universitățile românești pentru a avea o autonomie universitară în adevaratul sens al cuvântului.

Cadrul legislativ propus abordează învățământul universitar românesc în ansamblul lui și stabilește, pe de o parte, în concordanță cu prioritățile de dezvoltare a României, pașii care trebuie urmați de universitățile românești, iar pe de altă parte, consolideaza componenta financiară pentru implementarea acestor propuneri.

Consorțiul Universitatilor pentru Stiințele Vieții susține menținerea mecanismului de finatare prevazut in proiectul Legii Invatamantului Superior, ca fiind unul apt sa asigure desfasurarea unui invatamant în condiții de echitate și performanță pentru toate universitațile din România. Investind în EDUCAȚIE investim în viitorul nostru pentru o viată sustenabilă!

In numele Consortiului Universitatilor de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara pentru Stiintele Vietii:

Prof. Univ. Dr. Gerard Jitareanu
Presedintele Consortiului
Rector Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iași

Prof. Univ. Dr. Razvan Teodorescu
Rector Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din București

Prof. Univ. Dr. Cosmin Popescu
Rector Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara

Prof. Univ. Dr. Cornel Catoi

Rector Universitatea de Științe Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.