fbpx

Condiții speciale la examenul de admitere la UVT Timișoara, pentru candidații cu CES sau cu dizabilități

foto: Facebook/ Universitatea de Vest din Timişoara

Cel puțin zece locuri finanțate de la bugetul de stat sunt disponibile pentru candidații cu cerințe educaționale speciale (CES) sau cu dizabilități, la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), pentru care aceștia au posibilitatea de a candida separat.

Candidații pot aplica atât pe locuri finanțate de la bugetul de stat repartizate special pentru această categorie, cât și pe locuri finanțate de la bugetul de stat adresate tuturor cetățenilor români sau ai Uniunii Europene, sau pe locuri cu taxă, anunță instituția academică.

Candidații cu cerințe educaționale speciale (CES) sau cu dizabilități vor putea beneficia de loc special dedicat lor doar dacă vor promova proba de admitere aferentă programului de studii la care s-au înscris. 

Pentru candidații cu dizabilități, în baza documentelor doveditoare, probele de admitere pot fi adaptate în funcție de tipul și severitatea dizabilității. Acestea cuprind modalități alternative de parcurgere a textului (large print, Braille, lector, cititor de ecran), timp suplimentar pentru rezolvarea sarcinilor etc.

„Pentru candidații cu tulburări specifice de învățare și cu tulburări senzoriale, în baza certificatului de diagnostic eliberat de organismele competente, la cerere, adaptarea procedurilor de examinare în cadrul procesului de admitere, se face prin:

    1. asigurarea unui timp suplimentar față de timpul alocat inițial pentru elaborarea lucrării;
    2. în cazul candidaților cu dislexie citirea subiectelor este asigurată de către un membru al comisiei de admitere de la nivelul facultății; subiectele se citesc pe rând, în ordinea în care se elaborează lucrarea;
    3. în cazul candidaților cu disgrafie, candidatul are dreptul la evaluare orală sau va dicta conținutul lucrării către un membru al comisiei de admitere de la nivelul facultății;
    4. în cazul candidaților cu discalculie se asigură folosirea calculatorului de buzunar/birou, tablă pitagoreică sau tabele cu formule”, potrivit site-ului UVT.

În cazul în care aplică mai mulți candidați cu CES sau cu dizabilități pe locuri special destinate acestora decât numărul de astfel de locuri disponibile la nivelul UVT, pentru ciclul de studii universitare de licență, departajarea acestor candidați se va face, în primul rând, după media obținută la examenul de bacalaureat, și apoi, în caz de medii egale, după notele obținute la probele de la examenul de bacalaureat, în ordine (Limba și literatura română, proba obligatorie a profilului, proba la alegere a profilului și specializării).

La ciclul de studii universitare de masterat, în aceeași situație, departajarea se va face după media examenului de finalizare a studiilor universitare de licență, iar apoi, în caz de medii egale, după media anilor de studii universitare de licență.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.