fbpx

Clasele în aer liber: soluția expertului în educație Anca Tîrcă pentru începerea anului școlar

Expertul în educație Anca Tîrcă a prezentat, pe blogul său, o soluție pentru începerea noului an școlar, în actualul context epidemiologic: clasele în aer liber. Ea prezintă și mai multe fotografii cu idei de amenajare a unor astfel de clase.

”Am mai zis să vă faceți clase în aer liber, mai ales dacă aveți curți mari sau grădini întinse pe lângă școală. Nu necesită cine știe ce cheltuieli (se pot folosi paleți, trunchiuri tăiate de copaci, bucăți mari de piatră, paie etc.), iar avantajele sunt destule. Nu doar acum cu pandemia, când statul afară e o soluție bună, ci, în general, orele afară sunt speciale, căci fresh air, fresh focus. Iată câteva idei de luat în seamă de către directorii și profesorii care își pregătesc școlile pentru noul an școlar”, scrie Anca Tîrcă.

Citește continuarea articolului, aici.

 

În perioada epidemiei de tuberculoză, unele școli din Statele Unite au folosit clasele în aer liber pentru a continua procesul de educație, astfel încât sănătatea copiilor să fie protejată, relata, recent, și New York Times.

În primii ani ai secolului XX, tuberculoza a făcut ravagii în orașele americane, având un impact deosebit și adesea fatal asupra oamenilor cu o situație materială dificilă și a tinerilor.
În 1907, doi medici din Rhode Island, Mary Packard și Ellen Stone, au avut o idee pentru atenuarea transmiterii în rândul copiilor. Ele au stidiat modelele educaționale din Germania și au propus crearea unei săli de clasă în aer liber.
În câteva luni, podeaua unei clădiri din cărămidă din Providence a fost transformată într-un spațiu cu ferestre înalte pe fiecare parte, ținută deschisă aproape în orice moment.
Iarna care a urmat a fost deosebit de friguroasă, dar copiii au fost încălziți cu ajutorul unor pături cu care se puteau îmbrăca, acestea fiind cunoscute sub numele de „saci Eschimos”, dar și cu pietre încălzite, așezate la picioarele lor. Experimentul a fost un succes- niciunul dintre copii nu s-a îmbolnăvit. În doi ani, au fost înființate 65 de școli în aer liber în întreaga țară, fie înființate pe linia modelului Providence, fie pur și simplu organizate în exterior.
În New York, școala privată Horace Mann a organizat cursuri pe acoperiș; iar o altă școală din oraș a fost organizată pe un feribot abandonat.

Învățarea în aer liber nu este o fantezie excentrică, notează New York Times dovezi care sugerează beneficiile elevilor, în special ale celor de vârste mici, sunt în continuă creștere.

Sursă foto: New York Times

Anca Tîrcă

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.