fbpx

Cîmpeanu: Dacă Legea educației va trece, un milion de elevi vor primi masă caldă în școli, din septembrie 2023

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, azi, la Antena 3, că, dacă noua Lege a învățământului preuniversitar va fi adoptată, un milion de elevi vor primi masă caldă în școli, din septembrie 2023.

”Pentru septembrie anul viitor, proiectul legii, pe care l-am lansat în dezbatere publică, propune masă caldă, masă sănătoasă în școli pentru cel puțin un milion de elevi. Asta înseamnă că unu din doi elevi va avea asigurată o masă caldă în școli, începând din septembrie anul viitor., cu condiția ca acest proiect de lege să reușească să fie adoptat.  Pot să vă dau și suma pe cate am estimat-o în buget. Este vorba de 2.5 miliarde de lei pentru masa caldă”, a spus Cîmpeanu, la Antena 3.

”Această problemă a fost puternic agravată de criza sanitară și, apoi, de criza economică. Ce se poate face, ce facem deja. Masa caldă, alături de transportul elevilor și alături de un sistem de burse motivant sunt cei trei piloni prin care putem reduce abandonul școlar, prin care putem îmbunătăți accesul la educație de calitate pentru toți copiii. Sunt obiective de care depinde aderarea României la OECD, într-o altă ordine de idei.A fost un program ”Masa Caldă,”, inițiat în anul 2016,  care a fost pilotat vreme de șase ani, pentru 150 de școli din România. Găsesc că este inexplicabil să pilotezi pentru a afla ce? Că masa caldă face diferența pentru multe familii,  între a-șii trimite și a nu-și trimite copiii la școală? Știm asta deja. Anul acesta, am crescut la 354 de milioane de lei bugetul pentru Masa Caldă, am dublat numărul de școli și apoi am adăugat încă 50 de școli. Avem 350 de școli care beneficiază de masă caldă anul acesta. În același timp, am crescut și alocația zilnică pentru o masă. A fost 7 lei, 10 lei, iar acum e 15 lei”, a mai spus ministrul.

”Dacă vom înțelege și nu vom mai demola, așa cum avem prostul obicei să facem, orice măsuri propuse prin proiectul Legii educației, în anul 2026 aceste probleme vor fi rezolvate pentru cea mai mare parte din elevi. Dar cele mai importante efecte trebuie să se vadă în anul 2023”, a adăugat Cîmpeanu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.