fbpx

Cîmpeanu: Am observat o greșeală frecventă printre adulți. Nu știu să folosească așa cum se cuvine ”care” și ”pe care”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, la TVR, că a observat o greșeală frecventă în rândul adulților, respectiv folosirea eronată a pronumelui relativ ”care”, atunci este utilizat în cazul acuzativ.

El a adăugat că folosirea greșită a acestui pronume îi poate deruta pe copii. 

Ministrul a făcut această declarație în contextul unei discuții despre subiectele de la Evaluarea Națională.

Ce a spus Cîmpeanu:

Era o construcție mai ales din perspectiva cerinței de a pune ”care” la genitiv: ”clădiri de a căror arhitectură suntem mândri”. Deci e destul de complicat, spun eu, pentru că aveai cuvântul ”care” și trebuia să pui ”care” la genitiv. Mai ales că, în societate, am observat o greșeală frecventă printre adulți, care nu știu să folosească cum se cuvine ”care” și ”pe care”. Și, atunci când elevii aud atât de frecvent în familie și în societate făcându-se această greșeală, sigur că sunt puși în încurcătură atunci când li se cere să pună la genitiv ”care”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, joi, că doar 6% dintre elevi scriu perfect românește, adică au rezolvat integral corect un exerciţiu care viza scrierea corectă, la proba de Limba şi Literatura Română de la Evaluarea Naţională. La Matematică 10 plus 10 împărţit la 10 a creat probleme pentru 15% dintre elevi.

„Dacă vorbim de detalierea itemilor la Limba şi Literatura Română, aş vrea să vă spun că itemii care au cel mai mare procent de rezolvare sunt: itemul 3 de la Subiectul I-B, care vizează identificarea sensului unui grup de cuvinte raportat la un context dat. 94% dintre elevi au reuşit să răspundă corect la acest item. Itemii 1, 2, 3, 4 şi 5 de la Subiectul I-A vizează identificarea informaţiilor din text. Între 87 şi 95% au reuşit să facă acest lucru. Aceştia au fost itemii care au generat rezultate bune în rândul elevilor”, a spus Cîmpeanu, citat de Agerpres.

1 comment

  1. Costea Marcel Alberto spune:

    D-le Câmpeanu… Dvs. știți cât e 10+10:10?

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.