fbpx

CFR și analfabetism funcțional

qrf

de Liviu Ardelean

Sigur că CFR e condus cum e condus, miniștrii sunt cum sunt, dar nici noi nu ne descotorosim de tradițiile bolnăvicioase.

Două doamne de peste 50 de ani îi înmânează controlorului de tren 15 lei (pentru amândouă) și îi fac semn să-i țină el, că nu au nevoie de bilet. Pleacă nașu’ și aceleași doamne se plâng de aglomerație și lipsa aerului condiționat. Dar ce se vor mai mira când va mai fi anulat un tren pe ruta asta, cum s-a întâmplat în trecut, din cauză că nu e rentabil.

O fi plin trenul și oamenii stau în picioare, dar numărul de bilete vândute arată altceva. Cine să le explice că pioritară este plata angajaților, apoi investițiile în infrastructură și că din cauza asta CFR funcționează în regim de avarie de zeci de ani, după ce se mai și fură la nivel înalt? Și dacă li s-ar explica, şi-ar revizui comportamentul? Pentru că mita este obișnuință, e în sângele nostru și nu ne mai vindecăm.

De-asta trenul a întârziat o oră, de-astea lumea stă în picioare, de-asta mai avem un pic și leșinăm, iar controlorul va bea câteva beri reci în cinstea noastră. Și mai votăm și incompetenți, pentru că nu ne mai deranjează când fură. Cum să ne deranjeze dacă o fac cu complicitatea noastră?

Este și asta o formă de analfabetism funcțional: cauzăm ceva și ne mirăm de consecințe. Mira-m-aș de ea educație.

Cfr analfabetism funcțional Cfr analfabetism funcțional

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.