fbpx

Bonjour, Brexit! Tot mai mulți britanici încep să învețe limbi străine. Franceza, cea mai populară opțiune

Pe măsură ce consecințele generate de Brexit devin realitate, din ce în ce mai mulți britanici se arată interesați să învețe limbi străine, relatează The Guartian.

Numărul de persoane care învață o limbă străină în Marea Britanie a crescut de două ori mai repede decât în restul lumii în ultimul an, potrivit platformei de învățare online Duolingo, iar unul dintre grupurile cu cea mai rapidă creștere este reprezentat de cei care învață franceza.

Alte mii de persoane din Marea Britanie au început să studieze spaniola, germana, italiana sau alte limbi din UE. Unii dintre ei speră să își îmbunătățească abilitățile lingvistice la un nivel în care se califică pentru cetățenia unei țări europene, notează publicația citată.

Marea Britanie este acum una dintre primele cinci țări înregistrate de platforma Duolingo în ceea ce privește numărul total de cursanți zilnici, potrivit directorului general al aplicației din Marea Britanie, Colin Watkins, cu o creștere a noilor cursanți de 132% față de anul trecut.

„Evenimente precum Brexit și Covid, dar și momente culturale precum olimpiada din Japonia determină schimbarea”, a spus el. „Britanicii vor acum să fie cetățeni mai buni ai lumii atunci când călătoresc, când fac afaceri, când întâlnesc oameni”, a explicat Watkins.

El a mai spus că multe dintre cele 15 milioane de persoane care s-au înscris la cursurile online ale Duolingo nu își propun să devină fluente, ci să obțină un nivel de bază de înțelegere.

Alte aplicații de învățare a limbilor străine înregistrează creșteri similare. Memrise a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de noi utilizatori în martie, iar 70% dintre utilizatorii platformei sale învață spaniola sau franceza, în timp ce germana, italiana și japoneza sunt, de asemenea, populare.

Învățarea formală a limbilor în școli a scăzut substanțial în ultimii 15 ani, dar există unele semne încurajatoare. Sondajul anual al British Council cu privire la tendințele lingvistice a arătat o creștere semnificativă a copiilor care au dat proba de franceză sau de spaniolă la examenul GCSE în 2019, deși înregistrările la nivel A erau încă în scădere.

În ciuda declinului din școli, adulții continuă să aprecieze foarte mult limbile străine, a constatat British Council. În timpul carantinei din primăvară, 10% dintre adulții din Marea Britanie au început să învețe o limbă străină sau s-au întors la studierea uneia după ce luaseră o pauză. O treime dintre cei chestionați au spus că spaniola este cea mai importantă limbă dintre cele studiate de tineri, urmată de franceză (20%) și mandarină (18%).